Če bodo Italijani 'vznemirili' Redditometro, jih bo lahko obiskala davčna policija. Foto: EPA
Če bodo Italijani 'vznemirili' Redditometro, jih bo lahko obiskala davčna policija. Foto: EPA
Zajtrk
Nihče ne želi, da mu kdo gleda pod prste. Foto: EPA
Italijanska delavca
Bo sistem usmerjen v 'velike ribe', se sprašujejo Italijani? Foto: EPA

Utajevanje davkov je na Apeninskem polotoku kronična težava, ki jo poznajo že generacije, uradniki pa proti temu lahko storijo le malo. Podatki celo kažejo, da se skoraj 120 milijard evrov na leto izgubi neznano kam, piše britanski BBC.

Morda pa se bo to spremenilo s števcem prihodkov, imenovanim Redditometro, s katerim bodo oblasti lahko natančno preučile vzorec stroškov vsakega posameznika in družine ter ga primerjale s plačo oziroma dohodki - vsaj tistimi, ki jih ima prijavljene in zapisane črno na belem. Italijanski davčni inšpektorji so že do zdaj posedovali veliko informacij, s katerimi so lahko preverili, ali je državljan plačal dovolj davkov, kot so na primer podatki o nakupu stanovanja ali avtomobila. Z Redditometrom pa se jim bodo odprla vrata v vse "skrivnosti" izdatkov, ki si jih Italijani privoščijo v vsakodnevnem življenju.

Številke ne lažejo
Kako deluje? Sistem bo najprej vse prebivalce razdelil v enajst oblik življenjskega sloga, na primer samski, družine z otroki, zunajzakonska skupnost ..., nato pa bo za vsako izmed skupin oblikoval model, ki kaže vzorec zapravljanja. Sestavili so tudi seznam stotih najpogostejših izdatkov, kot so hrana, pijača, oblačila, prosti čas ... Upoštevali pa so tudi premoženjske razlike med različnimi regijami. Ko bo računalnik vse te podatke "zmlel", naj bi točno pokazal, koliko si na primer štiričlanska družina z juga Italije lahko privošči za kakšno stvar, nato pa bo podatke o izdatkih primerjal z davki, ki jih je ta družina plačala.

Če bo razlika prevelika, bodo davčni strokovnjaki postali sumničavi in bodo državljana podrobneje preiskali. Nič hudega sluteči posamezniki bodo tako morali najti odgovor na vprašanje, ki se bo lahko glasilo takole: Kako je mogoče, da imate tako nizke prihodke in hkrati zapravite več denarja kot vaši sosedje?

"To so delali v Vzhodni Nemčiji"
Seveda so se že oglasili mnogi ljudje, ki opozarjajo, da gre za nesprejemljivo vdiranje v zasebnost in stvar, ki spominja na tajno policijo v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Novinar časopisa Corriere della Sera Piero Ostellino je eden takšnih: "To ni poteza proti utaji davkov, ampak preiskava o tem, kako živite, kaj kupujete in kaj nosite. Zakaj bi moral davčnim strokovnjakom pojasnjevati, kaj sem jedel za zajtrk in zakaj prav to? Rad bi živel v državi, v kateri lahko tudi kardinal vsak mesec kupi pornografsko revijo in se mu za to ni treba opravičevati. Kako zapravim svoj denar, ni stvar države!"

Na sumu imajo štiri milijone Italijanov
A davkarji nov sistem zagovarjajo in trdijo, da so nekaj podobnega poznali tudi v ZDA. "Novost izhaja iz zdravorazumskega sklepanja, da mora biti vsota izdatkov primerljiva z vsoto dohodkov," je dejal vodja davčne uprave Attillo Befera. A po pogovorih z oblastjo so se tudi oni nekoliko umaknili in zagotovili, da bodo ukrep uporabili le pri okoli 40.000 družinah vsako leto, čeprav o pravilnem plačilu davkov dvomijo pri kar štirih milijonih Italijanov.

Usoda Redditometra je tako nejasna, predvsem zato, ker se je država znašla v predvolilnem obdobju, pri volivcih pa seveda tak ukrep ne bi požel odobravanja. Do njega so vse bolj skeptični tudi politiki, odhajajoči premier Mario Monti je dejal, da gre za "tempirano bombo", vodja Demokratične stranke Pier Luigi Bersani pa je obljubil, da bo poskusil v boju z davčnimi utajami najti druge poti.