Livnijeva želi oblikovati sredinsko alternativo vladajoči desničarski izraelski vladi. Foto: EPA
Livnijeva želi oblikovati sredinsko alternativo vladajoči desničarski izraelski vladi. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahuju predvolilne ankete napovedujejo zmago na januarskih parlamentarnih volitvah. Foto: EPA
Jeruzalem
Pot do miru med Izraelci in Palestinci je še dolga. Foto: EPA

Livnijeva je bila zunanja ministrica v vladi premierja Ehuda Olmerta od leta 2006 do leta 2009. Takrat je bila imenovana za glavno pogajalko v mirovnih pogovorih s Palestinci, ki pa so padli v vodo, potem ko je moral Olmert odstopiti zaradi korupcijskega škandala.

Na volitvah leta 2009 je njena stranka Kadima osvojila večino glasov in v medijih se je o Livnijevi že začelo govoriti kot o naslednji Goldi Meir, edini izraelski predsednici vlade, vendar je bil vodja Likuda Benjamin Netanjahu spretnejši od nje in sam sestavil široko koalicijo brez Kadime.

Na strankarskih volitvah marca letos je izgubila tekmo za vodjo Kadime in zato odstopila kot poslanka, čeprav je že takrat namignila, da se ne umika iz javnega življenja, saj ji je Izrael "preveč pri srcu".

Na novinarski konferenci v torek je povedala, da je ustanovila svojo stranko s preprostim imenom "Gibanje", in napovedala, da je prišla potegovat za mir in varnost.

Iskanje miru s Palestinci
Eden glavnih programskih ciljev njene stranke je oživitev mirovnega procesa in iskanje dogovora s Palestinci. Livnijeva je bila močno kritična do premierja Netanjahuja, ki mu mirovnih pogovorov ni uspelo premakniti z mrtve točke.

"Vlada se pogovarja s tistimi, ki podpirajo teror in se izogiba taboru, ki je preprečil teror, ki se bojuje za rešitev v obliki dveh držav," je dejala Livnijeva in se tako dotaknila neposrednih pogovorov Izraela s palestinskim gibanjem Hamas glede premirja, s katerim se je končala osemdnevna ofenziva v Gazi.

Z drugim taborom je Livnijeva imela v mislih rivalske palestinske oblasti predsednika Mahmuda Abasa, s katerimi se Izrael ne pogaja že dve leti, saj Palestinci vztrajajo, da se morajo takoj ustaviti vse gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih, medtem ko v Izraelu odgovarjajo, da za obnovitev pogovorov ne sme biti nobenih pogojev.

Livnijeva je opozorila, da je Izrael na križišču. "Če sprememb ne dosežemo zdaj, potem jih nam ne bo uspelo doseči v prihodnosti," je dejala Livnijeva, ki je bolj kot doma cenjena v svetu. Veliko pohval si je pridobila, ko se v iskanju partnerjev za koalicijo ni zatekla k sklepanju zavezništev s skrajnimi judovskimi strankami.

"Gibanje" si bo prizadevalo predvsem za glasove na razdeljeni levici in javnomnenjske ankete stranki napovedujejo od sedem do devet sedežev v knesetu. 54-letna Livnijeva napoveduje, da se bo potegovala za glasove, ki se ne opredeljujejo za nikogar.