Prve registracije volivk so bile izvedene v za muslimane svetih mestih Meka in Medina. Foto: EPA
Prve registracije volivk so bile izvedene v za muslimane svetih mestih Meka in Medina. Foto: EPA
false
Pokojni kralj Abdulah je začel milo reformo glede ženskih pravic. Foto: EPA
false
Savdska Arabija, ena najpomembnejših zaveznic ZDA na Bližnjem vzhodu, je edina država na svetu, kjer je ženskam prepovedano voziti avtomobil. Za njihovo dobro gre, trdijo oblasti. Foto: EPA

Pred štirimi leti je kralj Abdulah, ki je umrl januarja letos, napovedal enakopravnost žensk na področju volilne pravice v tej izjemno konservativni državi, pred nekaj dnevi pa se je začela registracija volivk. 16. avgusta sta tako postali Džamal Al Sadi in Safinaz Abu Al Šamat prvi registrirani volivki, ki bosta lahko oddali glas na lokalnih volitvah v Meki in Medini, poroča Vice News, ki se sklicuje na savdski časopis v angleškem jeziku Saudi Gazette.

V dveh mestih, svetih za muslimane, je savdsko kraljestvo omogočilo registracijo teden pred preostankom države. Lokalne volitve so sicer predvidene za december. V obeh mestih je bila registracija v prvih dneh sicer nizka, a bo čas za registracijo volivk do 14. septembra. Džamal Al Sadi je za Saudi Gazette dejala, da so o volilni pravici ženske sanjale. "To bo omogočilo savdskim ženskam, da bodo sodelovale v procesu odločanja," je dejala.

Na prihajajočih volitvah naj bi po poročanju Arab Newsa kandidiralo najmanj 80 žensk. Kot je za Vice News dejal Ali Aljami, direktor Centra za demokracijo in človekove pravice v Savdski Arabiji, pričakuje, da bo volilno pravico izkoristilo najmanj 60 do 70 odstotkov žensk, saj iščejo vse mogoče načine, da uresničujejo svoje pravice.

Postopno, zelo postopno
Gre za postopno reformo pokojnega kralja Abdulaha, ki vključuje tudi prvo spolno mešano univerzo v kraljestvu, ob tem pa je bila v ministrski svet imenovana tudi prva ženska, namestnica ministra za izobraževanje. A kot poroča Vice News, je ravno volilna pravica pomenila največji korak v smeri spolne enakopravnosti. "Ženske bodo lahko kandidirale na lokalnih volitvah in bodo lahko celo volile," je leta 2011 dejal kralj Abdulah.

Ta poteza je naletela na nekaj hvale, pa tudi kritik. Nekateri so namreč skeptični, saj opozarjajo, da so ženske še vedno marginalizirane na večini področij v Savdski Arabiji.

Voliti da, voziti ne
Iz Amnesty Internationala so sporočili, da gre za dobrodošel ukrep, a je to le delček tistega, kar je treba storiti za spolno enakopravnost v Savdski Arabiji. "Ne pozabimo, da se savdske ženske ne bodo smele same pripeljati na volišča, saj jim je še vedno prepovedano voziti," je dejal predstavnik Amnesty International.

Savdska Arabija je sicer edina država na svetu, kjer ženskam ni dovoljeno voziti. Na kampanje aktivistk, ki želijo ženske spodbuditi k vožnji, se oblasti odzivajo zelo ostro. Leta 2011 je bila ženska, ki ni spoštovala prepovedi vožnje, sprva kaznovana z desetimi udarci z bičem, a je bila kazen nato zaradi mednarodnega ogorčenja preklicana. Aktivistke so poskusile s kampanjo tudi leta 2013, a so jo oblasti prepovedale. Eden od navedenih "razlogov" za prepoved vožnje je tudi ta, da bi vožnja škodovala ženskim reproduktivnim organom.

Ženske v Savdski Arabiji si tudi ne morejo izposojati knjig v javnih knjižnicah. Namesto njih si jih mora izposoditi moški. Ženske tvorijo le 13 odstotkov delovne sile v državi, leta 2014 pa je bila Savdska Arabija 130. izmed 146 držav na lestvici globalne spolne enakopravnosti.

Ali Aljami je dejal, da je ne glede na izjemne ovire za ženske v obliki tradicije, pa tudi vere in gospodarstva, volilna pravica psihološko gledano zelo močna.

Volilna pravica, ki ne šteje veliko
Gre pa predvsem za simbolično pravico. V Savdski Arabiji je demokracija namreč neobstoječa. "V Savdski Arabiji ni zakonodajnega telesa," je dejal Aljami. "Posvetovalni svet kot institucija le odobri, kar kralj pošlje v odobritev. Ljudje ne morejo sprejemati zakonov, ne morejo glasovati proti temu, kar želi kralj. Vse gre navzdol, nič ne gre gor," je dejal. Zato ne vidi, da bi se kaj lahko spremenilo, tudi če bodo ženske izvoljene. Moč bo še vedno v rokah kralja in vladajoče kraljeve družine, opozarja Aljami. Kljub temu zagovarja čim večjo participacijo žensk na decembrskih volitvah.

Aljami kljub vsemu meni, da je Savdska Arabija občutljiva na globalne pritiske, pri čemer so ženske tiste, ki najbolj zagovarjajo reforme v državi. Ženske so najbolj kritične do verskega esteblišmenta in svojega pomanjkanja pravic, po poročanju Vice Newsa meni Aljami.