Več prejemnikov državnega priznanja je zaradi dodelitve nagrade Bayerju dejalo, da svoja priznanja vračajo. Bayer je namreč med drugim Rome na Madžarskem označil za živali. Foto: EPA
Več prejemnikov državnega priznanja je zaradi dodelitve nagrade Bayerju dejalo, da svoja priznanja vračajo. Bayer je namreč med drugim Rome na Madžarskem označil za živali. Foto: EPA
Viktor Orban
Bayer je podpornik premierja Orbana. Vladno uradno glasilo Magyar Kozlony je sicer sporočilo, da je bil Bayer nagrajen za "vzorno novinarsko delovanje". Foto: Reuters

Bayer je bil med več madžarskimi državljani, ki so v četrtek od predsednika države Janosa Aderja prejeli red za zasluge viteškega križa. Do ponedeljka pa je po poročanju madžarskih medijev 44 preteklih prejemnikov nagrade, med njimi znanstveniki, umetniki in akademiki, sporočilo, da svoja priznanja iz protesta vračajo.

Kot poroča britanski Guardian, je Bayer, občasni kolumnist desničarskega dnevnika Magyar Hirlap, v preteklosti Rome, ki so na Madžarskem največja manjšina s 600.000 do 700.000 pripadniki, označil za "živali", večkrat pa je objavljal zapise, označene za anitsemitske. V državi sicer živi številčna, več kot 100.000-članska judovska skupnost.

"Rasist in antisemit, ki onesnažuje Madžarsko"
Vodja največje judovske organizacije na Madžarskem Mazsihisz, Andras Heisler, je dejal, da bo tudi on vrnil priznanje, ki ga je prejel leta 2011, saj ne želi pripadati "skupini ljudi", kot je Bayer. Kot je Heisler zapisal na družbenem omrežju Facebook, je Bayer "rasist, antisemit, ki onesnažuje Madžarsko s svojimi idejami sovraštva do Romov in idejami, ki uničujejo državo".

Leta 2013 je madžarski medijski regulator časopisu Magyar Hirlap naložil kazen okoli 250.000 forintov (800 evrov) zaradi objave Bayerjevih protiromskih izjav. "Ne bi smeli živeti med ljudmi. Živali so in se obnašajo kot živali," je po poročanju Slovenske tiskovne agencije Bayer zapisal v eni od svojih kolumn.

Organiziral shode v podporo Orbanu
Bayer je bil večkrat fotografiran v Orbanovi družbi, soustanovil pa je civilnodružbeno skupino, ki je organizirala množične provladne demonstracije. Iz urada premierja so sicer sporočili, da je bilo Bayerju priznanje dodeljeno za njegovo delo v okviru organizacije, ki predstavlja žrtve komunizma. Ob tem nimajo nikakršnih namenov odvzeti že dodeljeno priznanje, so še sporočili. Vladno uradno glasilo Magyar Kozlony je sporočilo, da je bil Bayer nagrajen za "vzorno novinarsko delovanje".

Bayer se je odzval na izraze protesta in dejal, da ne razume, zakaj drugi prejemniki svoja priznanja vračajo. Dodal je, da so njegove izjave napačno interpretirane in vzete iz konteksta. "Ne razumem, kako so lahko ljudje tako zaprti v svojih ozkih, žalostnih svetovih," je v odzivu na proteste dejal na televizijskem informativnem programu.