Organizatorji ocenjujejo, da se je protestov udeležilo 50.000 protestnikov, policija 30.000. Foto: Reuters
Organizatorji ocenjujejo, da se je protestov udeležilo 50.000 protestnikov, policija 30.000. Foto: Reuters

Protestniki so se z evropskimi zastavicami v rokah in transparenti, na katerih piše 'Nikoli ne bom obupal nad EU-jem" in "shod za Evropo", odpravili proti parlamentu.

Nekateri so se celo ovili v azurno modro zastavo z dvanajstimi zlatimi zvezdicami; število 12 seveda ne simbolizira števila držav članic EU-ja, temveč popolnost in celovitost. Spet drugi so na melodijo beatlov "Hey Jude" peli "Hey EU", poroča Independent.

Spletna peticija
Do zdaj je spletno peticijo za izvedbo novega referenduma o EU-ju podpisalo že okoli štiri milijone Britancev, a so pristojne službe izrazile dvom, da so vsi podpisi veljavni. Britanski politiki zatrjujejo, da poti nazaj ni in da je treba uresničiti odločitev, za katero je 23. junija glasovalo 52 odstotkov volivcev, proti jih je bilo 48 odstotkov.

Raziskava, ki jo je za BBC opravila agencija Ipsos Mori, je pokazala, da 16 odstotkov Britancev, ki so glasovali na referendumu, meni, da bo njihova država ostala v EU-ju, 22 odstotkov jih ne ve, ali bo izstopila, skoraj polovica pa jih ocenjuje, da bi morali imeti pred začetkom izstopnih pogajanj z EU-jem nove parlamentarne volitve.

Premier David Cameron, ki je zagovarjal obstanek v EU-ju, je po referendumu napovedal odstop z mesta premierja in vodje konservativcev, vse močnejši pa so tudi pritiski na vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna.

Kraljica pozvala k mirnemu in zbranemu spopadanju z izzivi
Današnje demonstracije potekajo v času, ko je kraljica Elizabeta II. ob odprtju zasedanja škotskega parlamenta državljane pozvala, naj se "mirno in zbrano" spopadajo z izzivi. "V obdobju hitrega razvoja dogodkov si je nujno vzeti dovolj časa za premislek," je dejala monarhinja. Kraljica, ki se politično nikoli ne opredeljuje, se ni izrekla niti glede brexita, današnji poziv pa je njena prva izjava po referendumu 23. junija.

Na Škotskem se je sicer večina volivcev izrekla za obstanek v EU-ju, zaradi večinske drugačne odločitve v državi pa je slišati pozive k novemu referendumu o neodvisnosti Škotske.