Afganistan se v zadnjih dveh letih spopada z najhujšim nasiljem po letu 2001. Foto: Reuters
Afganistan se v zadnjih dveh letih spopada z najhujšim nasiljem po letu 2001. Foto: Reuters
V Afganistanu je še vedno veliko razseljenih ljudi, ki se zaradi porasta nasilja ne morejo vrniti na svoje domove. Foto: Reuters

"Če bi bili talibani pripravljeni sesti za pogajalsko mizo in se pogovarjati o političnem dogovoru, potem bi bil to pravi napredek v končanju upora," je dejal brigadir Mark Carleton-Smith, ki poveljuje britanskim silam v nemirni južni afganistanski pokrajini Helmand.

Po brigadirjevih besedah je nerealistično pričakovati, da bi tuje sile zatrle upornike v državi, zato je bilo treba zmanjšati pričakovanja in si za dosegljivejši cilj zadati znižati raven nasilja na obvladljivo raven, ki ne bi predstavljala strateške grožnje in bi jo lahko obvladovala afganistanska vojska.

Izjave britanskega poveljnika seveda niso samo njegovo osebno mnenje, ampak ga z njim delijo tudi tuji poveljniki in diplomati v Afganistanu, čeprav o tem zelo neradi govorijo v javnosti. Poznavalci razmer so že večkrat opozorili, da ne bo stabilizacije države brez pogajanj vsaj z zmernimi elementi znotraj talibanskih upornikov.

Talibani zavrnili Karzajev poziv
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je prejšnji teden sporočil, da je za posredništvo pri pogajanjih z uporniki zaprosil savdskega kralja Abdulaha, hkrati pa je vodjo talibanov Mulo Omarja pozval k vrnitvi v Afganistan in sodelovanju za dosego miru.

A talibani so Karzaja, ki je na oblasti od strmoglavljenja talibanskega režima konec leta 2001, takoj postavili na realna tla in mu sporočili, da z njegovo "marionetno" vlado ne bo sprave. Ob tem so ponovili, da je njihov cilj pregnati iz države več kot 70.000 ameriških in Natovih vojakov.

G. V.