Pahor in Putin sta se novembra leta 2009 že srečala v Moskvi. Foto: EPA
Pahor in Putin sta se novembra leta 2009 že srečala v Moskvi. Foto: EPA

Rusija je 12. najpomembnejši gospodarski partner Slovenije. Sodelovanje se je med gospodarsko krizo precej zmanjšalo, za kar 37 odstotkov, zdaj pa se znova krepi. Lani je Slovenija v Rusijo glede na podatke statističnega urada izvozila za 534 milijonov evrov, večinoma na račun farmacije, uvozila pa za 289 milijonov evrov, večinoma na račun energentov.

Vladimir Putin
Putin prihaja v Slovenijo z namenom krepitve sodelovanja med državama na gospodarskem področju, s sogovorniki pa bodo zagotovo govorili tudi o Libiji. Foto: EPA
Borut Pahor in Vladimir Putin
Pahor bo Putina zvečer gostil tudi na slavnostni večerji. Foto: EPA

Putin, ki bo Slovenijo obiskal že drugič, prihaja na povabilo premierja Boruta Pahorja, namen njegovega obiska pa je predvsem gospodarske narave, čeprav se s sogovorniki, srečal se bo namreč tudi s predsednikom države Danilom Türkom in predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, ne bodo mogli izogniti političnim temam.

Kabinet premiera Pahorja je objavil program obiska:
Putin bo Brdo pri Kranju obiskal ob 14.20, nato se bon a štiri oči pogovarjal s Pahorjem, preden bo sledila izmenjava daril. Sledili bodo plenarni pogovori med obema delegacijama, podpis sporazumov in memorandumov in novinarska konferenca. Poleg s Pahorjem naj bi se Putin srečal še s predsednikom države Danilom Türkom in predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem. Zvečer pa se bo ruski premier še udeležil svečane večerje, ki jo bo gostil premier Pahor.

Sodelovanje Gazproma in Geoplina
Putin bo Slovenijo obiskal zaradi podpisa sporazuma o skupnem podjetju, ki bo upravljalo krak Južnega toka v Sloveniji. Tehnične podrobnosti dogovora sicer še niso znane, bosta pa pri tem sodelovala ruski energetski gigant Gazprom in slovenska družba Geoplin plinovodi. Sedež podjetja bo v Sloveniji, Gazprom in družba Geoplin plinovodi pa bosta imela vsak po 50-odstotni delež.

Ključni vprašanji pri dolgotrajnih pogajanjih sta bili, ali bo imelo skupno podjetje poseben davčni status in ali bo njegovo delovanje regulirano v skladu z evropsko zakonodajo, ki ureja delovanje lastnikov infrastrukture. Slovenija tega ni sprejela in tako bo moralo skupno podjetje prestati certificiranje, kakršno se zahteva za vse sistemske operaterje, lastnike infrastrukture, ki opravljajo javno službo. Prav tako skupno podjetje ne bo imelo posebnega davčnega statusa.

Bo Južni tok končan do leta 2015?
Slovenija je k Južnemu toku pristopila novembra leta 2009, ko je Pahor obiskal Moskvo. Plinovod naj bi potekal od Rusije pod Črnim morjem do Bolgarije, nato pa bo en krak potoval prek Grčije do južne Italije, drugi pa v Italijo čez Srbijo, Madžarsko, Avstrijo in Slovenijo ali čez Srbijo, Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo. Končan naj bi bil leta 2015, letno pa naj bi po plinovodu steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Projekt se je v zadnjem času znašel v težavah, saj Rusija s Turčijo ni uspela doseči dogovora o gradnji plinovoda pod turškim morjem. Zato se pojavljajo ugibanja, da naj bi Rusija razmišljala celo o opustitvi projekta ali o njegovi racionalizaciji, a kot zagotavljajo analitiki, gre le za pritisk na Turčijo, da bi čim prej pristopila k projektu.

Številni dvostranski dogovori med Slovenijo in Rusijo
Na Brdu naj bi delegaciji sklenili še več drugih dvostranskih dogovorov, tudi v zvezi z 31 skupnimi projekti, za katere sta se državi dogovorili februarja v Moskvi na srečanju slovensko-ruske medvladne komisije za trgovinsko, gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Velik del teh projektov je vezanih na Južni tok, sicer pa gre za projekte s petih področij, od energetike, učinkovitosti rabe in varčevanja energije do industrije in informacijske tehnologije.

Med obiskom Putina naj bi zagnali tudi Slovensko-ruski poslovni svet, ki bo povezoval slovenska podjetja, da bi lažje uspela na ruskem trgu. Podporo ustanovitvi sveta je izrazilo tudi zunanje ministrstvo, ki je že napovedalo, da bodo v prostorih veleposlaništva v Moskvi odprli posebno pisarno za poslovneže, ki prvič prihajajo v Rusijo. Ustanovitev sveta je podprl tudi ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev, ki je povedal, da je neizkoriščenega potenciala za sodelovanje med državama še veliko, in napovedal, da si bo prizadeval spodbuditi aktivnejše sodelovanje malih in srednjih podjetij.

V ospredju zagotovo tudi Libija
V ospredju pogovorov med sogovornikoma bodo zagotovo tudi razmere v Libiji po začetku mednarodne operacije za zaščito civilistov. Rusija se je glasovanja v Varnostnem svetu o resoluciji, ki je odobrila uporabo "vseh potrebnih sredstev za uvedbo območja prepovedi poletov nad Libijo in za zaščito civilistov", vzdržala, Moskva pa je izrazila obžalovanje, da je prišlo do posredovanja, v katerem sami ne želijo sodelovati.

Premier Putin je prav dan pred odhodom v Slovenijo dejal, da resolucija Varnostnega sveta spominja na srednjeveške pozive h križarskim vojnam, in dodal, da je vmešavanje v notranje zadeve držav postala stalnica ameriške zunanje politike. Ob tem je poudaril, da Gadafijev režim ne spoštuje demokratičnih kriterijev, a da to še ne opravičuje vojaškega posredovanja, dogodki v Libiji pa po njegovem mnenju dokazujejo, da bi morala Rusija okrepiti svojo varnost.

Tudi Slovenija je že napovedala, da pri vojaškem posredovanju v Libiji ne namerava sodelovati, čeprav podpira vsebino resolucije Varnostnega sveta. Bo pa po Pahorjevih besedah za Slovenijo pomembna izmenjava pogledov med Slovenijo kot članico Evropske unije in Rusijo kot stalno članico Varnostnega sveta.

Prvič na Brdu z Bushem, tokrat sam
Putin je še kot ruski predsednik Slovenijo prvič obiskal leta 2001, ko se je na Brdu pri Kranju prvič srečal s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeem Bushem. Takrat je Slovenija Putinu posredovala idejo o vzpostavitvi Foruma slovanskih kultur, ki je bil ustanovljen leta 2004 v Ljubljani, Putin pa mu pripisuje velik pomen. Članice foruma so Slovenija, Belorusija, Bolgarija, BiH, Črna gora, Hrvaška, Makedonija, Rusija, Slovaška, Srbija in Ukrajina. Status opazovalk imata Češka in Poljska.

V torek in sredo posebna prometna ureditev
Putinovega obiska se bo udeležilo več varovanih oseb, ki bodo potovale v varovanih kolonah s policijskim spremstvom. Voznike, ki bodo v teh dneh peljali po cestah na Gorenjskem, policija opozarja, da morajo upoštevati navodila policistov ter svetlobne in zvočne opozorilne znake vozil iz spremstva. Zaradi potovanja varnostnih kolon s policijskim spremstvom bo 22. marca zgodaj popoldne popolnoma zaprta avtocesta v smeri od Torovega proti Jesenicam, ob njihovem povratku dopoldne naslednjega dne, 23. marca, pa v smeri od Naklega proti Ljubljani. Poleg avtoceste bodo zaprte tudi ceste, ki vodijo do objektov na Brdu. Več informacij tu.

Rusija je 12. najpomembnejši gospodarski partner Slovenije. Sodelovanje se je med gospodarsko krizo precej zmanjšalo, za kar 37 odstotkov, zdaj pa se znova krepi. Lani je Slovenija v Rusijo glede na podatke statističnega urada izvozila za 534 milijonov evrov, večinoma na račun farmacije, uvozila pa za 289 milijonov evrov, večinoma na račun energentov.