Kofi Annan:
Kofi Annan: "Obsojamo vsako prelivanje krvi in nasilje v vseh oblikah. Verjamemo, da današnje nasilje samo še krepi nujnost odločnih dejanj Varnostnega sveta." Foto: Reuters

Preložitev glasovanja je predlagal posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan. Po navedbah diplomatov se bo Varnostni svet glede Sirije sešel v četrtek ob 16. uri po srednjeevropskem času.

Za zdaj ni jasno, ali bo 15-člansko telo ZN-a odločalo o katerem koli izmed osnutkov resolucije. Zahodne države v svojem predlogu pozivajo k 45-dnevnemu podaljšanju mandata, medtem ko se Rusija v svojem osnutku zavzema za 90-dnevno podaljšanje.

Misiji se izteka mandat
90-dnevni mandat opazovalne misije ZN-a v Siriji (UNSMIS) se bo iztekel v petek, brez resolucije, ki bi omogočila njeno podaljšanje, pa bi moral ZN umakniti svojih 300 opazovalcev iz države. Neoboroženi opazovalci ZN-a so v Sirijo prišli z nalogo nadziranja izvajanja dogovora o prekinitvi ognja v skladu z Annanovim načrtom, ki sta ga sprti strani sklenili 12. aprila.

Telefonski klic Kremelj - Bela hiša
Zaradi napada na ministre in generale sirskega režima, v katerem je bil ubit obrambni minister in svak predsednika Bašarja Al Asada, sta po telefonu govorila predsednika ZDA in Rusije. Barack Obama in Vladimir Putin pri reševanju krize in državljanske vojne v Siriji zastopata nasprotna si stališča. Američani želijo ostre sankcije proti režimu Al Asada, medtem ko Rusi zagovarjajo, da se Sirci sami dogovorijo o razrešitvi vse bolj krvavega spopada med režimom in uporniki.