Radžiha je bil eden najvišjih predstavnikov sirskega režima. Foto: Reuters
Radžiha je bil eden najvišjih predstavnikov sirskega režima. Foto: Reuters
Damask
Spopadi v Damasku, ki so se začeli v nedeljo ponoči, so vse bolj siloviti. Foto: EPA
Bašar al Asad in Daud Radžiha
Sirski predsednik je izgubil generala, ki je bil v zadnjih osmih letih na samem vojaškem vrhu ali blizu njega. Foto: EPA
Anton Bebler o vojni v Siriji
Napad na sirske ministre in generale

Sirska državna televizija je poročala, da je bil v eksploziji "teroristične bombe" na sedežu službe državne varnosti v vladni četrti Ravda, kjer je potekal sestanek med člani vlade in varnostnih sil, ubit obrambni minister Daud Radžiha in je bilo ranjenih več ljudi.

Radžiha je bil minister za obrambo slabo leto, prej pa je bil dve leti načelnik generalštaba sirske vojske. 65-letni general je bil sirski kristjan, izjema med prevladujočimi alaviti, ki zasedajo vrhovne vojaške in obveščevalske položaje.

Vojska pripravljena na odgovor
Libanonska televizija Al Manar, ki je v lasti gibanja Hezbolah, je poročala, da je bil ubit tudi svak sirskega predsednika Bašarja Al Asada Asef Šavkat, ki je bil namestnik obrambnega ministra. Za posledicami poškodb je umrl v bolnišnici. Predsednik Bašar Al Asad je za novega obrambnega ministra imenoval generala Jasima Al Freja. Za posledicami napada je umrl tudi general Hasan Turkmani, nekdanji obrambni minister in član generalštaba.

"Oborožene sile so odločene, da uničijo morilske tolpe in kriminalce. Kdor koli misli, da z napadom na nekatere poveljnike lahko zvije pest Sirije, se močno moti," je v izjavi za javnost zapisalo poveljstvo vojske, ki je upornikom jasno zagrozila, da bo "odsekala vsako roko, ki škodi državni varnosti".

Ranjeni ministri in generali
Med ranjenimi v eksploziji je notranji minister Mohamed Ibrahim Al Šar. Sirska državna televizija je zanikala poročanje nekaterih arabskih medijev, da je bil notranji minister ubit, in je pojasnila, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. V napadu je bil ranjen tudi vodja sirske obveščevalne službe Hišam Behtjar, ki ga trenutno operirajo v bolnišnici.

Po poročanju virov v sirskih varnostnih službah je samomorilski napad izvedel telesni stražar, ki je deloval v ožjem krogu Asadovih sodelavcev. Aktivisti v Damasku so pozneje sporočili, da so pripadniki elitne republikanske garde v prestolnici obkolili bolnišnico Šami, kamor so pripeljali žrtve eksplozije.

Dve skupini prevzeli odgovornost
Odgovornost za napad je na spletnem družabnem omrežju Facebook prevzela islamska skupina Liva Al Islam (Islamska brigada). Sporočili so, da so napadli celico, ki jo predstavlja nadzorni krizni center v Damasku. Predstavnik skupine je odgovornost za napad potrdil tudi po telefonu agenciji Reuters.

Odgovornost za napad je prevzela tudi uporniška Svobodna sirska armada. Njen tiskovni predstavnik Kasim Sadedine je dejal, da je to vulkan, o katerem so govorili in ki je ravnokar izbruhnil.

Ofenziva upornikov na Damask
Sirski uporniki so v torek sporočili, da so v Damasku sprožili ofenzivo in začeli bitko za osvoboditev. Operacijo so poimenovali "Vulkan Damaska in potres Sirije", kar je odziv na "pokole in barbarske zločine" režima predsednika Asada.

Medtem se spopadi v sirski prestolnici vse bolj približujejo Asadovi predsedniški palači. Sirske oblasti so skušale zmanjšati pomen uporniške ofenzive, zato so državni mediji poročali, da je vojska odbila napade manjših skupin upornikov.

Rusi svarijo pred podporo opozicije
Na uspešen napad upornikov so se odzvali številni voditelji v tujini. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov svari mednarodno skupnost pred sprejetjem prozahodne in proarabske resolucije v Varnostnem svetu ZN-ja. "V Siriji poteka odločilna bitka. Smrtonosno je podpreti opozicijo. Al Asad ne bo odšel prostovoljno in naši zahodni partnerji ne vedo, kaj storiti," je bil neposreden Lavrov, ki trdno stoji za rusko blokado napovedane resolucije.

Anton Bebler o vojni v Siriji
Napad na sirske ministre in generale