Letos so Rusi na Putina naslovili več kot milijon vprašanj. Foto: EPA
Letos so Rusi na Putina naslovili več kot milijon vprašanj. Foto: EPA
Putin se je pogovarjal z državljani

V tradicionalnem letnem televizijskem nastopu je Putin napovedal, da bo imela Rusija, potem ko se je leta 2009 njeno gospodarstvo skrčilo za 7,9 odstotka, letos 3,8-odstotno gospodarsko rast. Pričakuje, da se bo do prve polovice leta 2012 vrnila na raven pred krizo.

Putin se je dotaknil tudi rasističnih napadov, ki so v zadnjih dneh pretresli Moskvo in druga ruska mesta. "Rusija mora odločno zatreti vse oblike ekstremizma, ne glede na to, od kod prihajajo," je dejal Putin.

"Red mora biti," je dodal. Ruski primer meni, da je pomembno, "da se ljudje s Kavkaza ne bojijo oditi na ulice Moskve in da se državljani slovanskega rodu ne bojijo živeti na Severnem Kavkazu". "Vsi smo otroci ene države," je še dejal.

V prestolnici in drugih mestih po državi so se v preteklih dneh spopadli mladi nacionalisti in priseljenci s Kavkaza, potem ko je bil pretekli teden v spopadu s skupino moških s Kavkaza ubit navijač moskovskega nogometnega kluba Spartak. Oblasti so, da bi preprečile nadaljnje spopade, aretirale 1.700 ljudi.

Policija s ključno vlogo
Domača in tuja javnost kritizirata tudi ruska policija zaradi ravnanja ob demonstracijah, predvsem tistih, ki jih je organizirala opozicija, a Putin je stopil v bran varnostnim silam, ki po njegovem mnenju igrajo ključno vlogo v državi.

"Odločno moramo zatreti vsakršne skrajne manifestacije in naša družba - vključno z liberalno javnostjo - mora to razumeti," je dejal premier in dodal, da vseh policistov zato ne bi smeli prikazovati v slabi luči.

"V nasprotnem primeru si bodo morali naši liberalni intelektualci obriti tanke brade, si nadeti čelade, se podati na trge in se boriti s skrajneži," je pri tem kritiziral še liberalno opozicijo.

Premier je pohvalil reformo policije predsednika Dmitrija Medvedjeva, a sam še ne ve, ali bo uspela. Medevedjev se je zavzel za skrčenje in napredek v policijskih vrstah, za katere mnogo Rusov menijo, da so prepredene s korupcijo in z zlorabami položaja.

V povezavi z obsojenim nekdanjim direktorjem naftnega podjetja Yukos Mihailom Hodorkovskim, ki je od leta 2003 v zaporu zaradi davčne utaje, do konca leta pa ga čaka še sodba v primeru pranja denarja in nafte, je bil Putin kratek. "Tat mora biti v zaporu," je dejal.

Po njegovih besedah je Hodorkovskemu kazniva dejanja dokazal ruski pravosodni sistem. Na Putinove izjave so se že odzvali odvetniki Hodrokovskega, ki menijo, da gre za "nesprejemljiv pritisk na sodišče". Sodišče bo sodbo Hodorkovskemu izreklo 27. decembra.

Igre in prvenstvo za zdrav narod
Seveda Putin ni mogel mimo velikih športnih dogodkov, ki jih bo v prihodnjih letih gostila Rusija. Olimpijske igre leta 2012 v Sočiju in svetovno nogometno prvenstvo leta 2018 bosta dva dogodka, za katera je prepričan, da bosta izboljšala kakovost življenja v državi, zmanjšala kriminal, narod pa bo bolj zdrav.

V zadnjih letih je Putinov televizijski nastop postal stalnica pred prihodom zime. Pred občinstvom v studiu tako odgovarja na vprašanja, ki segajo od cene kruha do zunanje politike.

Putin se je pogovarjal z državljani