Enotna Rusija je v nedeljo slavila zmago - kljub temu, da je dobila precej manj kot na prejšnjih volitvah. Foto: EPA
Enotna Rusija je v nedeljo slavila zmago - kljub temu, da je dobila precej manj kot na prejšnjih volitvah. Foto: EPA
Clintonova in Putin sta se znašla na bojni nogi. Foto: Reuters
Moskovske ulice so okrepljene. Foto: EPA

Do Putinovih ostrih besed prihaja po mesecih ruskih izjav in medijskega poročanja, ki krivdo za vstaje po arabskem svetu pripisujejo spletkam zahodnega sveta.

Ruski premier je Clintonovo obtožil, da je dala "signal" opozicijskim vodjem, ki za soboto načrtujejo velike proteste po Rusiji. Putin je ob tem zavrnil sekretarkine vztrajne kritike nedeljskih parlamentarnih volitev, na katerih je dobila Putinova Enotna Rusija skoraj 50 odstotkov glasov.
"Opozicijski voditelji so slišali signal in s podporo zunanjega ministrstva ZDA aktivno začeli delati," je dejal Putin na srečanju Vseruske ljudske fronte, novega političnega gibanja, vzpostavljenega za podporo njegove predsedniške kandidature na volitvah 4. marca. "Tu smo vsi odrasli. Vsi razumemo, da organizatorji delujejo po dobro znanem scenariju in v svojih lastnih koristoljubnih političnih interesih," je še dodal.

"Nihče noče kaosa"
Clintonova je vprašanje spornega izida ruskih volitev ponovno načela v četrtek v Bruslju po tem, ko so na dan prišle Putinove izjave. "Človekove pravice so del tega, kar smo," je dejala. "In izrazili smo pomisleke, za katere smo menili, da so dobro utemeljeni. Podpiramo pravice in prizadevanja ruskega ljudstva po napredku in boljši prihodnosti."

Ruski opozicijski voditelji so medtem začeli izražati zaskrbljenost, kako se bo Kremelj odzval na sobotne proteste, ki jih je sprožilo naraščajoče ogorčenje nad številnimi primeri volilnih prevar. Na Facebooku je svojo udeležbo na protestu na moskovskem Trgu revolucije napovedalo že skoraj 30.000 ljudi, sicer pa so protesti organizirani po več kot 80 mestih po državi.

Kremelj je poostril varnost v prestolnice, kjer ulice nadzira okoli 52.000 policistov. Pripravljeni so tudi vodni topovi in helikopterji. "Nihče noče kaosa," je dejal Putin in dodal, da si večina Rusov ne želi strmoglavljanja vlad, kot smo jim bili priča v sosednjih Kirgiziji in Ukrajini.

Kampanja proti opazovalcem
Po poročanju Guardiana Putin pogosto obtožuje Zahod vmešavanja v ruske zadeve, preizkušen recept za odvračanje pozornosti od težav države.

"Treba je zaščititi našo suverenost," je dejal ruski premier. "Morali bomo razmisliti o zaostritvi zakona, tisti, ki pa izvajajo misijo tujih vlad vplivanja na notranje politične procese, pa bodo morali bolj odgovarjati."

Putin je podobno napovedal že teden dni pred volitvami in sprožil kampanjo proti Golosu, neodvisni ruski organizaciji za opazovanje volitev, ki jo financirajo ZDA in Evropa.

Napovedanih 30.000, dovoljenih 300
To je prvič, da je ruski premier odkrito priznal liberalno opozicijo njegove vlade. "Moramo začeti dialog s privrženci opozicije in jim dati priložnost, da uporabijo svojo ustavno pravico demonstriranja," je dejal. Je pa ob tem opozoril, da bodo nezakonita sredstva protesta kaznovana: "Če nekdo krši zakon, morajo organi moči in vzdrževalci miru zahtevati, da se zakonu sledi."

Liberalna opozicija se že dolgo bori za pravico do demonstriranja, ki jim je bila skoraj vedno zanikana. Mestne oblasti so sicer dale zeleno luč za sobotno zborovanje, a le za 300 ljudi. Organizatorji protestov so prek spleta že začeli širiti navodila, kako se obnašati med demonstracijami in kaj storiti v primeru aretacije.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da je normalno, da imajo ljudje možnost izražanja svojega mnenja, da pa je trenutno najpomembnejše, da se "živci pomirijo" in da lahko parlament začne delo.