Putin kljub pritiskom Zahoda ne popušča. Foto: Reuters
Putin kljub pritiskom Zahoda ne popušča. Foto: Reuters

"Moramo okrepiti varnostne in obrambne sposobnosti naše države, da ohranimo mednarodni položaj," je Putin dejal v nagovoru ob ustanovnem zasedanju novega sklica spodnjega doma ruskega parlamenta.

Rusija se trenutno sooča z najdaljšo gospodarsko krizo pod njegovo 16-letno vladavino, ob tem pa je še v sporu z Ukrajino ter pod pritiskom Zahoda zaradi sankcij in zaradi vpletenosti v bombardiranja v Siriji.

Čeprav oblasti vneto iščejo rešitev, kje prihraniti denar v proračunu, pa je Putin obljubil, da področja, ki vplivajo na življenje ljudi, ne bodo prikrajšana. To naj bi veljalo tako za zdravstvo kot šolstvo.

A rdeča nit Putinovega nagovora je bila močna Rusija. "Moramo se združiti, usklajevati svoja prizadevanja, obveze in pravice, da bo Rusija zadržala zgodovinski primat - da bo močna."

Prvič so v parlamentu - Združena Rusija ima kar 75 odstotkov sedežev - tudi zakonodajalci s krimskega polotoka, ki si ga je Rusija priključila od Ukrajine leta 2014. Putin je po govoru v dumi odhitel v prostore državne zunanje obveščevalne agencije, kjer je predstavil novega vodjo, nekdanjega predsednika parlamenta Sergeja Nariškina.