Ministrica Kyenge je tarča napadov italijanskih desničarjev. Foto: EPA
Ministrica Kyenge je tarča napadov italijanskih desničarjev. Foto: EPA

Ministrica, ki je po rodu iz Demokratične republike Kongo, je sodelovala v razpravi v okviru prireditve Demokratske stranke, ko je neznanec proti njej vrgel banani, a je zgrešil oder z razpravljavci.

Kyengejeve incident ni zmedel in se je nanj odzvala umirjeno. Na Twitterju je zapisala, da s hrano ne bi smeli razmetavati.

Še pred incidentom so v petek pripadniki desničarskega gibanja Forza Nuova na prizorišču prireditve pustili izložbene lutke, ki so bile prekrite z navidezno krvjo. "Priseljevanje ubija," je pisalo na priloženih letakih. Gre za slogan, ki ga gibanje uporablja, ko izpostavlja umore, ki so jih zagrešili priseljenci.

Prva temnopolta ministrica v italijanski zgodovini je desničarje razjezila s kampanjo, v kateri si prizadeva, da bi lahko vsak, ki je rojen v Italiji, dobil italijansko državljanstvo. Zaradi svojih prizadevanj in barve svoje kože je pogosto tarča sovražnih izpadov.

Tako jo je italijanski senator Robert Calderoni pred dvema tednoma primerjal z orangutanom, po burnih odzivih pa se ji je opravičil in ji poslal šopek rož.