Svet

Poudarki

  • Dan v spomin pokola v Shapervillu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 5 glasov Ocenite to novico!
Gospodarska kriza v Evropi je rasizem (zlasti do priseljencev) še okrepila. Foto: EPA
Rasizem v nogometu je pereča tema. Foto: Reuters

Dodaj v

Rasna diskriminacija še posebej pereča v športnem svetu

21. marec - svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji
21. marec 2013 ob 07:27
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Danes je svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji, katerega namen je spomniti na boj proti rasističnemu nasilju, stereotipom v medijih in vsakdanji diskriminaciji.

Svetovni dan boja proti rasizmu so Združenih narodi prvič razglasili leta 1966.

21. marec zaznamuje obletnico pokola v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki leta 1960, ko so med mirnimi demonstracijami proti apartheidu policisti ubili 69 ljudi.

Šest let kasneje so Združeni narodi 21. marec razglasili za dan boja proti rasizmu.

Rasizem in šport
Po svetu bodo tako danes pripravili številne prireditve, s katerimi bodo opozorili, da se mora nadaljevati boj za kulturno raznolikost in proti rasizmu. Letos bo dan potekal pod geslom "rasizem in šport". Proti rasizmu v športu žal še vedno niso odporne številne države po svetu.

"Združiti moramo sile za konec rasizma in šport nam lahko pomaga pri doseganju tega cilja. Na ta svetovni dan se ponovno zavežimo, da bomo rasni diskriminaciji naredili konec in da je naša vizija svet pravičnosti, enakosti in življenje brez strahu," je v letošnji poslanici zapisal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun.

Komisarka za človekove pravice pri Združenih narodih Navi Pillay pa: "V športu ni prostora za rasizem in nestrpnost. Šport naj bi gojil družbene stike, povezoval različne kulture v čast zdravega tekmovanja in v premagovanju nezaupanja v samega sebe in celo prezira, ki vse prepogosto deli države in skupnosti na političnih in družabnih prizoriščih."

Porast rasizma v času krize
Pri Organizaciji ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) opozarjajo, da se kljub napredku na tem področju v Evropi še vedno pojavljajo številni primeri rasizma pri delu in zaposlovanju, v šolah in diskriminacija migrantov in Romov.

Rasna diskriminacija lahko obstaja na vseh družbenih ravneh, še posebej ko se v teh negotovih časih gospodarske krize ljudje počutijo materialno ogrožene in iščejo grešne kozle, ki so pogosto priseljenci drugih ras, so še opozorili pri Unescu in poudarili pomen današnjega svetovnega dne, ko je treba opozoriti na bogastvo kulturne raznolikosti ter spoštovanje in strpnost do sočloveka, ne glede na raso.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ori
# 21.03.2013 ob 08:14
Podpornike teroristov (upornikov) v Siriji, pa nič ne skrbi, da nameravajo ti uporniki etnično očistiti Sirijo vseh kristajnov, Alavitov, Druzov in Šiitskin muslimanov.
biancocelesti
# 21.03.2013 ob 09:25
Kaj pa rasizem v Siriji, kjer sunitski terororisti izvajajo etnično čiščenje nad Kristjani, Šiiti, Druzi, ali pa rasizem v Bahrajnu kjer vladajoči Suniti, ki so sicer manjšina v državi, odrekajo enake pravice Šiitom, ali pa rasizem v Saudski Arabiji, kjer Kristjani in Šiiti nimajo nikakršnih pravic, še svojih svetišč ne smejo graditi, ali pa v Egiptu, kjer po zamenjavi oblasti Suniti Kopte vedno bolj terorizirajo, podobno je v Pakistanu, kjer krščanska manjšina trepeta za življenje, ali pa rasizem v Izraelu in na Zahodnem Bregu, kjer Židi izvajajo neverjeten teror in etnično čiščenje nad Palestinci, mirno lahko rečemo da je to kar izvajajo Izraelci hujše od Aperthaida, ki je bil v Južni Afriki...Tudi v Turčiji je prisoten rasizem nad Kurdi in kratenje njihovih pravic, rasizem nad Tibetanci, rasizem nad Srbi na Kosovu, ki živijo kot v zaprtih taboriščih,...

Ogromno rasizma je po državah na svetu, katerih se Združeni narodi ne spomnejo le zato ker so izvajalci rasizma na "prav strani" ali demokrati oziroma prijatelji ZDA...
Juzer mk2
# 21.03.2013 ob 09:11
Upam da bo komisija proti rasizmu in ksenofobiji kdaj pokukala tudi v muslimanske gete, kot npr. v Londonistanu, kjer pobesneli muslimani izpodbijajo demokratični družbeni red, kateri jim omogoča ležerno bivanje na sociali brez puščavskega peska v gatah.
melanholik
# 21.03.2013 ob 11:17
Komisarka za človekove pravice pri Združenih narodih Navi Pillay pa: "V športu ni prostora za rasizem in nestrpnost. Šport naj bi gojil družbene stike, povezoval različne kulture v čast zdravega tekmovanja in v premagovanju nezaupanja v samega sebe in celo prezira, ki vse prepogosto deli države in skupnosti na političnih in družabnih prizoriščih."

Glede diskriminacije v športu jaz rad povem eno zgodbico. Leta nazaj sem bil na tekmi Hit Gorica - Club Brugge v pokalu UEFA. In kot je bilo za pričakovat, je imel Brugge v ekipi tudi par črncev. In kako je bilo na tekmi? Opičji vzkliki so bili pravilo, nespodobne pripombe tudi. Skratka, goriška publika se res ni pokazala v dobri luči. Ampak kaj se je zgodilo potem? Že zelo kmalu je en črnec (Tchangai iz Toga) prišel tudi v Gorico. In glej si ga vraga - v momentu je postal car, Belina, vsi so mu ploskali in ga imeli radi. In a so bili to isti ljudje, je seveda retorično vprašanje.
Kar hočem rečt, je tole: seveda rasizem v športu obstaja. Ni dvoma. Ampak res pa mislim tudi, da bi se ga v večini lahko uvrsti pač v okvir navijaških provokacij, ki obstajajo povsod in se obešajo na tisto, kar se pač lahko. In seveda glavna težava igralcev, ki so tarča opičjih vzklikov, ni ta, da so črni, pač pa ta, da igrajo za nasprotnika.
Aja, in slišal sem (sicer ne iz prve roke), da je baje Arriel McDonald tudi sam povedal, da je uspel na tribuni videti iste ljudi, za katere je bil na eni tekmi smrdljivi nigger, na drugi pa največji car. Pač odvisno od tega, za koga je igral.
slovenskisin
# 21.03.2013 ob 08:38
Ja spomnimo se vseh zatiranih ljudi po Parizu, Amsterdamu in še posebej Londonu, kjer si priseljenci lokalne zakone tolmačijo po svoje in terorizirajo avtohtono prebivalstvo!
kingstone
# 21.03.2013 ob 14:46
malo preveč so tile levi dušebrižniki začeli vplivati na naše življenje.
če nekomu rečem da je črn sem že rasist in primitivnež, ampak dejstvo je da je pač takšne barve njegova koža. narava mu je dala drugačno kot meni ki imam svetlo rjavo in prav je tako da ni svet enak.
ampak nekateri pa v tem vidijo največji zločin... psihopati...
slovenskisin
# 21.03.2013 ob 09:09
Nisem, domnevam, da si ti. Sicer pa ne vem, zakaj braniš tiste, ki se nočejo asimilirati. Kdor pride sem, MORA spoštovat našo lokalno kulturo in jezik, sicer pač ni dobrodošel. Raba in znanje našega jezika je (čeprav tega nihče ne upošteva) nujno, če želi nekdo pridobiti državljanstvo. Domnevam tudi, da še nisi bil v teh mestih in v "tujih" soseskah, sicer jih ne bi tako zagovarjal.
Juzer mk2
# 21.03.2013 ob 08:49
Gospodarska kriza v Evropi je rasizem (zlasti do priseljencev) še okrepila.

Dajmo v Evropo uvozit še več arabcev, afričanov, muslimanov... to bo rešilo gospodarsko krizo in blagodejno vplivalo na rasizem.
zahodnjak
# 21.03.2013 ob 21:27
Tanajhuj je bilo to da Paki ni bil niti rojen Britaniji kar si lahko koj opazu ko je otpru usta in začel nakladat pa si je še kar upal pluvat po East Europeans
zahodnjak
# 21.03.2013 ob 21:24
edi 1 Živim v zahodno Evropski državi in moja ženska je iz Leedsa in njena vsa familija je iz Leedsa ali okolice Bradforda zato mi ne nakladat da Angeži uživajo u multikuturismu ja javno ker noben ne sme nič reč doma je pa vsaka druga beseda f........ Pakis V Angliji so tako represijo udaril proti vsakemu ki je proti multkulti da lahko še delo zgubiš če boš kaj preveč povedal Drugače pa folk nesme nič reč javno proti muslimanom ker si koj rasist lahko pa pluvaš čez vzhodno Evropejce Prejšno nedeljo zjutraj sem gledal BBC in je bila odaja o imigrantih in v studiju je bil Paki ki je bil član UKIP stranke sem mislu da me bo kap Paki je imel cev govor proti vzhodno Evropejcem da jih ne smejo več v Britanijo spuščat in da jih je že tako preveč Angeži v studiju so ga vsi debel gledal in bli tih če bi mu pa kdo reku da je on problem on ne East Europeans bi bil pa označen z rasistom
JVK
# 21.03.2013 ob 15:20
pa to ni normalno
napišeš protirasistični komentar in te izbrišejo

aja morda je bilo krivo ker sem slovenijo in slovence prikazoval kot nerasistične

še malo pa bom postal fdvsist
slovenskisin
# 21.03.2013 ob 10:37
Potem sem pravilno domneval, da nisi naše gore list, vse jasno. Za vse ostalo, ki imajo bolj odprto glavo v OBE smeri: "I have just returned to London, where I have lived since I was 11. I have been away for four years, living as an ethnic minority in a monocultural part of the world, amassing a host of stories to tell to disbelieving friends. On the whole, I am glad to return. I shan't miss some locals' assumptions that, being a white woman, if I was outside after dark, as I occasionally was, usually to walk the few metres between my house and the church, I must be a prostitute eager to give them a blow job. I shan't miss the abuse my priest husband received: the daubing of "Dirty white dogs" in red paint on the church door, the barrage of stones thrown at him by children shouting "Satan". He was called a "f***ing white bastard" more than once, though, notably, never when in a cassock. I will also not miss the way our garden acted as the local rubbish dump, with items ranging from duvets and TV sets, to rats (dead or twitching) glued to cardboard strips, a popular local method of vermin control to stem the large numbers of them which scuttled between the rubbish piled in gardens and on pavements. Yes, I am very glad to have left Britain's second city."
ratm
# 21.03.2013 ob 09:14
vsi drugačni, vsi enakopravni. razen, če ste rasist. rasizem je pa kazniv. pa nesprejemljiv. in nerazumljen.
edi1
# 22.03.2013 ob 13:40
@zahodnjak ja itak se vsi pritozujejo nad vzhodnoevropejci ce imajo pa ze pol milijona poljakov tuki pakistanci so bili pa pod njimi...konec koncev pa kdo drug pa hoce zivet up north razen pakijev...pa kot sem dejal je odvisno od izobrazenosti druzbe v kateri se gibljes kako gledajo na to kajne?
HerrFlick
# 22.03.2013 ob 09:41
Obsojanje zaradi rasizma je dvoličnost brez primere. Zakaj nihče od teh dušebrižnikov ne obsoja recimo Roberta Mugabeja. Pa ne mi srat o tem kako je pravica domačinov preganjat bele priseljence, ker se lahko to takoj proicira na Evropo. Nabijem te antirasiste nekam...
zahodnjak
# 21.03.2013 ob 21:33
Nimam nič proti če je kdo is Evrope in rojen v drugi Evropski državi in igra zato reprezentanco n epa nekateri izven Evropejci ki igrajo samo zaradi denarja ali ker je na primer Francija država ki lahko osvoji kaj in igra pomembno ulogo na svetovnem ali evropskem prevenstvu Drugače se pa Francozem blede ker igra tok črncov za njihovo reprezentanco ker to devalvira pomen državne reprezentance
badžo
# 21.03.2013 ob 19:56
/sarcasm on
MRZIM RASIZAM, CRNCE I KINEZE
/sarcasm off

Zdaj pa zares - @melanholik
tvoja basen ima eno pomanjkljivost. Si se kdaj vprašal, kako naj bi pošten, moderen šport dandanašnji potekal? Navijalo naj bi se ZA svoje; ne PROTI nasprotniku. To, da se navija proti 'našim' pa nam sploh ne daje opravičila, da se navija z rasističnimi opazkami. Žalostno je, da je potrebno nekoga žalit z raznimi opičjimi vzkliki, in podobnimi smrdljivimi izpadi. Mislim, da smo kot družba to že zdavnaj presegli.
el CARTEL
# 21.03.2013 ob 13:03
Raba in znanje našega jezika je (čeprav tega nihče ne upošteva) nujno, če želi nekdo pridobiti državljanstvo.

ja, tako tudi to gre.. če hočeš državljanstvo, ti testirajo znanje slovenščine. (neke stopnje so, uglavnem priseljenec ga mora znati za srednjo stopnjo; razen, če kandidira za delo na določenih poklicih, potem celo mora imeti višjo stopnjo). skratka nekateri priseljenci poznajo bolje slovenščino, kot jo marsikateri slovenec.

ne pa mešati ljudi z delovno vizo, njim ni potrebno poznati jezika.

kar se članka tiče, izzvzamemo nogometne navijače, pa je rasizma za 90% manj.
ironično je, da se FA v angliji še najbolj bori z rasizmom, njihova država pa je ena najbolj rasističnih. London riot so to dokazale - tako s povodom kot tudi z reakcijo predvsem črncev..
edi1
# 21.03.2013 ob 09:02
@slovenskisin a ti pa nisi imigrant? dj ne bluzi
edi1
# 21.03.2013 ob 07:47
welcome to sLOVEnia!!!( if you are not muslim, arab, black...et cetra)
kingstone
# 22.03.2013 ob 11:09
sj finta 95% ljudi ni to da bi bili rasiti, ampak to da večina od nas želi živeti v poznanem in dokaj enakem okolju, ki ima veliko sebi enakih elementov da se s čim poistovetiš in deliš iste značilnosti, usode, mnenja... da praktično vse poznaš ne pa da vedno znova gledaš neke nove obraze, ki jim ne moreš in ne upaš zaupat.
ljudje smo pač bitja navad in poznanih zadev, razen parih % ki radi vedno na novo spoznavajo zadeve.

in potem prileti par psihopatov in ostalim 95% ljudem razlaga kako je multikulturalnost najboljša in oh in sploh! in potem se gremo multikulturalnost v nasprotju z 95% ljudi, samo zato ker se je par % odločilo da je to super in fino!!!! to je NOROST!!!! PSIHOPATI se samo zavzemajo za multikulturalnost po vsej sili.

se mi zdi da so ti debili ki se za to zavzemajo samo neke grde figridne ženske, ki jih nobeden ne pogleda in si edino zato želijo črncev, ter 'pedri' (ne homosexualci!) ki si prav tako želijo črncev...
edi1
# 21.03.2013 ob 10:15
@Juzer mk2 dj me razsvetli in povej tocno kje v londonu? kja pa millwall? kaj pa vsi belci pred job centri? misl, kje vas najdejo...vsi ki jih poznam uzivamo v multikulturnosti sploh anglezi nimajo problemov s tem saj so bili kolonisti v pakistanu in indiji in to sprejemajoin jemljejo za samumevno tisti s pomankanjem izobrazbe pa ne...
Kazalo