Castro bo z ruskimi sogovorniki podpisal več sporazumov. Foto: EPA
Castro bo z ruskimi sogovorniki podpisal več sporazumov. Foto: EPA

Najvišjega kubanskega politika so na letališču zimskemu času primerno v mrzli Moskvi pričakali z najvišjimi častmi. "Od tega obiska se nadejamo okrepitve tega, kar smo dosegli skupaj, in treba je narediti nov korak v tej smeri," je dejal za rusko televizijo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob začetku obiska sporočil, da bosta Rusija in Kuba med Castrovim obiskom podpisali več sporazumov, ki bodo spodbudili sodelovanje držav na področju trgovine, gospodarstva, financ, investicij, kulture in humanitarnih dejavnosti. Ob tem je ruski zunanji minister dodal, da se vloga Rusije iz Kubinega nekdaj ideološkega partnerja spreminja v vlogo trgovinskega partnerja.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev bo Castra v četrtek gostil v svoji podeželski hiši blizu Moskve. Da so odnosi med državama že tradicionalno odlični, priča tudi dejstvo, da je obisk Castra v Moskvi sledil le dva meseca po tem, ko je Medvedjev obiskal Kubo.

Kremelj si sicer prizadeva, da bi prihodnji odnosi med državama temeljili predvsem na osnovi prostega trga, kar pa pomeni konec ugodnih posojil za Kubo, s katerimi Rusija med komunizmom ni skoparila. Nazadnje je bil v Rusiji prejšnji kubanski voditelj, legendarni Fidel Castro, leta 1986.

K. T.