Tomislav Nikolić meni, da je na Srbsko radikalno stranko padel zastor, ki pa se bo dvignil za eno ali dve novi stranki. Foto: EPA
Tomislav Nikolić meni, da je na Srbsko radikalno stranko padel zastor, ki pa se bo dvignil za eno ali dve novi stranki. Foto: EPA

Nikolić, ki je v petek odstopil tako z mesta vodje stranke kot poslanske skupine, je osnoval novo poslansko skupino "Naprej, Srbija", v kateri je ob njem še 10 poslancev, s tem pa odprto začel boj za prevlado v stranki, ki jo iz Haaga dejansko vodi Vojišlav Sešelj. Nikolića je na mestu vodje poslanske skupine SRS-a zamenjal njegov namestnik Dragan Todorović.

Med poslanci, ki so se v novi poslanski skupini pridružili Nikoliću, je tudi Božidar Delić, podpredsednik srbske skupščine, ki je svojo odločitev, da zapusti poslansko skupino SRS-a, utemeljil z besedami, da če mora izbirati med Šešljem in Srbijo, bo izbral slednjo. Novinarjem je pojasnil, da so v zadnjih nekaj dneh skušali ohraniti srbsko radikalno stranko, a to ni bilo mogoče.

Novi vodja poslanske skupine SRS-a Todorović je izjavil, da poslanci radikalne stranke, ki so vstopili v poslanski klub "Naprej, Srbija", niso več poslanci SRS-a in da bodo zahtevali njihovo izključitev iz stranke. Srbski politični analitiki menijo, da je oblikovanje nove poslanske skupine najava oblikovanja nove radikalne stranke.

Razkol v SRS-u je nastal zaradi vprašanja (ne)podpisa Sporazuma o stabilizaciji in približevanju EU-ju. Nikolić se je zavzel za podpis sporazuma, iz Haaga, kjer Šešlju sodijo na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, pa je prišel drugačen ukaz.

T. V.