Džihadist John se je pojavil na mnogih videoposnetkih, ki jih je na spletu objavila Islamska država. Foto: Reuters
Džihadist John se je pojavil na mnogih videoposnetkih, ki jih je na spletu objavila Islamska država. Foto: Reuters
Islamska država
FBI je do zdaj po ZDA aretiral približno 20 ljudi, ki naj bi nameravali potovati na Bližnji vzhod in se pridružiti kateri izmed terorističnih skupin. Foto: Reuters
FBI aretiral tri domnevne teroriste

Mohamed Emwazi, ki je znan po svojem vzdevku 'Džihadist John', je star nekaj več kot 20 let in je britanski državljan iz Kuvajta. Prvič se je pojavil na videoposnetku avgusta lani, ko so borci Islamske države (IS) obglavili novinarja Jamesa Foleyja.

Nato se je pojavil še v videoposnetkih obglavljenja ameriškega novinarja Stevena Sotloffa, britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa, britanskega voznika taksija Alana Henninga in ameriškega humanitarnega delavca Abdula Rahmana Kassiga. V vseh posnetkih je bil oblečen v črna oblačila, ki so mu prekrivala celotno telo, vidne so bile le njegove oči in zgornji del nosu.

Direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey je pojasnil, da poskušajo intenzivno identificirati še dva podobna zamaskirana teroristična nastopača pred kamerami, ki imata ameriški in kanadski naglas.

V New Yorku aretirali tri osumljence
Ameriške oblasti so danes aretirale tri moške, obtožene sodelovanja z Islamsko državo. Trojica je bila teroristične napade pripravljena izvajati tudi na ameriških tleh.

Vsi trije osumljenci imajo stalno bivališče v ZDA, nimajo pa ameriškega državljanstva. 24-letni Abdurasul Hasanovič Jurabojev in 19-letni Ahror Saidahmetov sta Uzbekistanca in sta se IS-ju v Siriji hotela pridružiti iz Turčije. 30-letni Kazahstanec Abror Habibov pa naj bi obema pomagal z denarjem.

Osumljenci so bili že nekaj časa pod nadzorom, saj so na neki uzbekistanski spletni strani, naklonjeni terorizmu, pisali o svojih namerah, med katerimi naj bi bil tudi poskus atentata na ameriškega predsednika Baracka Obamo. Po enem izmed načrtov naj bi ugrabili potniško letalo na poti v Turčijo in ga preusmerili v Islamsko državo.

Tuji borci v Siriji vedno večja grožnja
Saidahmetova so ujeli na mednarodnem letališču JFK, preden je vstopil na letalo za Carigrad. Jurabojev je nameraval leteti čez mesec dni in so ga prijeli v Brooklynu. Tretjega osumljenca, Habibova, so vklenili na Floridi. Brooklynska zvezna tožilka Loretta Lynch, ki je v postopku potrditve za novo pravosodno ministrico ZDA, je sporočila, da je dotok tujih borcev v Sirijo rastoča grožnja ZDA in zaveznikom.

Grozi jim zaporna kazen
Vsi trije se na zveznem sodišču v Brooklynu seznanjajo z obtožnico zaradi podpore terorizmu in jim grozi kazen do 15 let zapora. Sodeč po številnih podobnih sodnih primerih, ki so jih ameriške oblasti do zdaj sprožile proti posameznikom, za trojico moških ne bo milosti, čeprav so o naklonjenosti terorizmu le govorili. Še posebej zaradi tega, ker so preiskovalci našli dokaze o razmišljanju o terorističnih napadih v ZDA.

Mati mu je skrila potni list
Preiskovalci so najprej opazovali Jurabojeva, ki je na uzbekistanski spletni strani, naklonjeni teroristom, prisegel zvestobo idealom IS-ja in se ponudil za mučenika. Predlagal je, da bi ustrelil Obamo in pri tem umrl. Zanimalo ga je, ali bi bil to primeren podvig za mučeništvo. Izrazil je prepričanje, da bi to vneslo strah v srca nevernikov. Prav tako je predlagal napad na turistični predel Brooklyna Coney Island. Preiskovalci so nato odkrili, da je Saidahmetov prijatelj Jurabojeva. Saidahmetova je v želji po pridružitvi teroristom ovirala njegova mati, ki mu je zaplenila potni list in je niso omajale niti sinove trditve, da želi obiskati njeno družino v Uzbekistanu.

Pozneje je nekako prišel do potnega lista in našel Habibova, pri katerem je nekaj časa delal. Habibov je popravljal prenosne telefone in prodajal posodo po trgovskih centrih ameriškega juga. Sam ni imel želje po mučeništvu, bil pa je pripravljen pomagati Saidahmetovu z denarjem za pot v Turčijo. Po poročanju CNN-a je Saidahmetov, če mami ne bi mogel izmakniti potnega lista, nameraval napasti policista, mu odvzeti orožje in neprebojni jopič ter potem napasti še več policistov in na koncu še sedež FBI-ja.

FBI aretiral tri domnevne teroriste