Dekleta na posnetku varnostnih kamer na letališču Gatwick. Foto: Reuters
Dekleta na posnetku varnostnih kamer na letališču Gatwick. Foto: Reuters
Najstnice
Družine deklet so pretresene. Foto: Reuters

16-letno Kadizo Sultana in 15-letni Šamimo Begum ter Amiro Abase iz vzhodnega Londona so varnostne kamere posnele 17. februarja na londonskem letališču Gatwick, od takrat pa se je za njimi izgubila vsaka sled.

Odličnjakinje v šoli in sploh vzorna dekleta naj bi se odpravile z namenom, da se pridružijo eni najokrutnejših skrajnih islamskih skupin, ki je znana po usmrtitvah, obglavljanjih in preganjanju vseh, ki se ne strinjajo z njenimi pogledi na svet.

Tri najstnice naj bi iz Londona poletele proti Turčiji, in čeprav so britanski organi kmalu sprožili iskalno akcijo, so v torek sporočili, da so dekleta verjetno že prečkala mejo in so v Siriji. Zalegli niso niti pozivi in moledovanja njihovih strtih družin, ki so prek medijev dekleta prosili, naj se vrnejo nazaj domov.

Oče ene izmed mladoletnic, Abase Husen, je povedal, da mu je jutro pred odhodom hči dejala, da se odpravlja na poroko in da se ji mudi. Obnašala se ni prav nič nenavadno, pripoveduje oče in dodaja, da se doma nikoli niso pogovarjali o razmerah v Siriji ali o politiki, kaj šele o tem, da bi se pridružila džihadistom, vendar pa ne more zanikati, da to ni bil predmet njenih pogovorov s prijatelji.

Novačenje prek spleta
Mladoletnice naj bi stik s skrajneži navezale prek spleta, pri čemer naj bi glavno vlogo odigrala 20-letna Aksa Mahmud iz Glasgowa, ki se je skrajnežem pridružila pred dvema letoma in od takrat prek družbenih omrežij poroča o življenju žene džihadista. Znana je postala, potem ko je napisala nasvete za druga dekleta, ki bi rada odšla po njenih stopinjah.

Britanski obveščevalci domnevajo, da je imela najmanj ena izmed pogrešanih najstnic stik z Akso Mahmud, ki jo je njena družina pred kratkim označila za sramoto, ko se je izvedelo, da naj bi pomagala pri prepričevanju za pot v Sirijo. Eden nedavnih zapisov Mahmudove svetuje dekletom, ki bi se rada omožila z džihadistom, da morajo biti v vsakem trenutku pripravljene na smrt svojega moža in vlogo vdove.

Po podatkih obveščevalnih služb naj bi se Islamski državi pridružilo okoli 550 žensk z Zahoda, ki so postale žene borcev ali pa se same odpravile na bojišče, čeprav je zadnjih veliko manj. Po naukih, ki jih širi skrajna sunitska skupina, je namreč mesto ženske doma, kjer mora skrbeti za svojega moža in njune otroke.

Tri mladoletne Britanke v Siriji
Tri mladoletne Britanke v Siriji