Razlitje je povzročilo neizmerno ekološko katastrofo. Foto: EPA
Razlitje je povzročilo neizmerno ekološko katastrofo. Foto: EPA

Predsedniška komisija je v 48-stranskem poročilu zapisala, da so bile napake "sistemske" in da je velika verjetnost, da se lahko ponovijo, če industrija in vlada ne vpeljeta določenih reform.
Zapisali so še, da naftna družba BP na nekaterih mestih ni imela vpeljanega ustreznega nadzora, da bi zagotovila varnost, poroča BBC.
Aprilska eksplozija na naftni ploščadi Deepwater Horizon je ubila 11 ljudi in povzročila enega najhujših razlitij nafte v zgodovini. Na milijone galon nafte je izteklo v Mehiški zaliv, prizadetih pa je bilo več 100 kilometrov obale, preden so izlitje julija le ustavili.
Draga šola?
BP je v izjavi zapisal, da je poročilo, prav tako kot njihova lastna preiskava, ugotovilo, da je bila nesreča rezultat več vzrokov, v katere so bile vpletene številne družbe. Kljub temu pa naj bi BP sodeloval z regulatorji, "da bi zagotovil, da bi lekcije, naučene iz razlitja, vodile v izboljšave delovanja in pogodbenih del v globokovodnem vrtanju".
Poročilo sicer kritizira tako BP kot tudi Transocean in Halliburton, ki je upravljal operacijo začepitve vrtine, ob tem pa dolži neustrezen vladni nadzor in regulacijo.