Spremljanje razprave v kongresu. Foto: EPA Foto:
Spremljanje razprave v kongresu. Foto: EPA Foto:
Eric Holder (na sliki) je vpleten v srdit boj z republikancem Darrellom Isso. Foto: EPA

Gre za vrhunec dolgega spora med ministrom Holderjem in predsednikom odbora, republikancem Darrellom Isso iz Kalifornije, o izročitvi dokumentov, povezanih s tajno operacijo urada za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) z imenom "Hitri in drzni".

ATF je leta 2009 iskal inovativne načine boja proti mamilarskim kartelom v Mehiki in si je zamislil operacijo, med katero slamnatih kupcev strelnega orožja v Arizoni niso nemudoma aretirali, temveč so pustili, da je orožje šlo naprej v Mehiko. Kaj natančno je ATF skušal doseči, ni jasno, vendar se je operacija izkazala za popolno polomijo. ATF je izgubil sled za 2000 kosi orožja, leta 2010 pa so dva kosa našli na kraju umora ameriškega mejnega agenta Briana Terryja.

Za zadevo je izvedela javnost in začele so se preiskave - notranja na pravosodnem ministrstvu in kongresna v odboru Darrella Isse. Odbor je od ministrstva dobil okrog 7600 dokumentov, spor pa je nastal, ko Holder ni želel izročiti dokumentov o komunikacijah znotraj ministrstva po februarju 2011. Issa je prepričan, da skuša minister prikriti zavajanje kongresa, Holder pa trdi, da bi objava dokumentov ogrozila delo organov pregona.

Vpletel se je tudi Obama
V sredo se je v spor vpletel tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki se je skliceval na "izvršni privilegij". Tega predsedniki uporabljajo vse od 18. stoletja, ko kongresa ali javnosti ne želijo seznaniti z neprijetnimi ali zavarovanimi podatki. Pojma izvršnega privilegija ni v ustavi, ameriška sodišča pa o njem niso rekla zadnje besede, ker si nihče ne upa na sodišče zaradi strahu pred porazom.

Predsedniki si ne upajo, ker ne želijo ostati brez "privilegija", kongres pa zato, ker se boji morebitne izgube svojih nadzornih pooblastil. Tako izvršni privilegij kot obtožba o zaničevanju se v ZDA uporabljata za politična preigravanja med glavnima političnima strankama. Predsednik George Bush mlajši se je na izvršni privilegij skliceval šestkrat, demokrat Bill Clinton kar 14-krat, Obama pa do zdaj prvič.

Zaničevanja je bila v odboru nazadnje obtožena pravosodna ministrica pri Billu Clintonu Janet Reno, vendar so se dogovorili, še preden je o tem glasoval celoten predstavniški dom. Če obtožbo o zaničevanju potrdijo v celotnem domu, sledi predlog za obtožnico pri zveznem tožilcu, ki pa je podrejen Holderju in Obami. Kongresu potem ostane civilna tožba, kar se v sodobni zgodovini še ni zgodilo.

Glasovanje o Holderju je predvideno za prihodnji teden, vmes pa se bodo nadaljevala pogajanja o dokumentih. Demokrati republikance obtožujejo namerne politizacije preiskave pred novembrskimi splošnimi volitvami, republikanci pa pravijo, da želijo odkriti, ali so bili kršeni zakoni.