Republikancem (na sliki vodja republikanske večine v predstavniškem domu John Boehner) je uspelo sprejeti zakon, ki odpravlja zdravstveno reformo. Foto: EPA
Republikancem (na sliki vodja republikanske večine v predstavniškem domu John Boehner) je uspelo sprejeti zakon, ki odpravlja zdravstveno reformo. Foto: EPA
Zdravstvena reforma
Zdravstvena reforma, ki jo je predstavil Obama, vpeljuje obvezno zdravstveno zavarovanje za vse Američane. Foto: EPA

Za odpravo zdravstvene reforme je glasovalo 245 republikancev in trije demokrati, proti pa je bilo 189 demokratov, ki so pokazali precej več enotnosti kot pri glasovanju za reformo pred skoraj enim letom. Predlog zakona je obsojen na propad, saj je predsednik Obama nanj že napovedal veto.

Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade je že napovedal, da predloga o odpravi reforme sploh ne bo dal na glasovanje. Kljub temu bodo republikanci po vsej verjetnosti izsilili glasovanje, kot so konec lanskega leta storili pri podaljšanju davčnih olajšav. A naloga ne bo lahka, saj morajo najprej zbrati 60 glasov za uvrstitev predloga na glasovanje, nato 51 glasov za potrditev, in če bi jim to uspelo, bodo morali zbrati dve tretjini glasov v obeh domovih kongresa, da bi premagali Obamov veto.

Republikanski voditelji so v sredo praznovali, demokrati pa so ostali samozavestni. Razprava, ki so jo pred tednom prekinili zaradi pokola v Tucsonu, kjer je bila hudo ranjena kongresnica iz Arizone Gabrielle Giffords, je bila sicer razgibana, a umirjena.

Republikance zanima le preklic reforme
Predlog zakona so republikanci poimenovali preklic reforme, ki "ubija" delovna mesta. John Duncan iz Tennesseeja je reformo označil za socialistično, Lee Terry iz Nebraske pa za tisoč milijard vredno tragedijo. Demokrat Steve Cohen iz Tennesseeja je v bran zakonu povedal, da ga prazna retorika republikancev spominja na nacistično propagando iz druge svetovne vojne.

Demokrati republikancem očitajo, da jih zanima le preklic reforme, novih predlogov za zmanjšanje naraščanja stroškov in pokritje nezavarovanih pa nimajo, saj naj bi o tem v primernih odborih začeli razpravljati šele danes. Demokrati so že v torek v kongres pripeljali skupino ljudi, ki bi jih preklic reforme neposredno prizadel.

Zavarovalnice ne smejo diskriminirati bolnikov
Reforma zdravstvenega sistema je prinesla prepoved diskriminacije bolnikov od zdravstvenih zavarovalnic. Demokrati opozarjajo, da ima v ZDA 129 milijonov ljudi, mlajših od 65 let, kakšno okvaro ali bolezen, zaradi katere bi jim zavarovalnica ob morebitnem preklicu reforme zavrnila plačilo zdravljenja.