V intervjuju za agencijo AFP je Čen povedal:
V intervjuju za agencijo AFP je Čen povedal: "V veliki nevarnosti sem. Upam, da bo vlada spoštovala obveze o spoštovanju mojih pravic, o katerih so se dogovorile Kitajska in ZDA." Foto: Reuters
Kitajska - primer Čen Gvangčeng
Primer Čena Gvangčenga je zasenčil obisk ameriške zunanje ministrice Hillary Clinton v Pekingu. Foto: Reuters

"Če želi študirati prek oceana kot kitajski državljan, to lahko stori tako kot vsi drugi državljani," je uradno stališče zunanjega ministrstva, ki je Čenu posredno svetovalo, naj se vključi v redni proces za odhod na študij v tujino.

Bolnišnica močno zastražena
Čen je v sredo zapustil prostore ameriškega veleposlaništva v Pekingu, kamor se je zatekel pred tednom dni po pobegu iz hišnega zapora. Odšel je prostovoljno po dogovoru med Američani in kitajskimi oblastmi. Zagotovili so mu, da bo lahko živel z družino v miru na prostosti in brez nadlegovanja. Z veleposlaništva je odšel v bolnišnico, kjer se je srečal z ženo, ki mu je povedala, da so policisti po njegovem pobegu vso družino privezali za stole in zasliševali. Vseeno je bolnišnica, v kateri je Čen in jo oblegajo novinarji, močno zastražena.

S Clintonovo v ZDA?
Slepi odvetnik si je medtem premislil in zdaj želi oditi v ZDA. V četrtek je bil v stiku s tujimi mediji, prek telefona pa je sodeloval tudi v kongresnem zaslišanju in izrazil željo za srečanje s Hillary Clinton, ki je trenutno v Pekingu. Prijateljem je dejal, da bi rad poletel v ZDA z njenim letalom. Čen se je z ameriško državno sekretarko po telefonu pogovarjal že v sredo.

Kitajski premier Ven Džiabao je ameriško državno sekretarko Hillary Clinton pozval, naj ZDA v povezavi s kitajskim oporočnikom spoštujejo razlike med državama. Dan prej je Clintonovi in ameriškemu finančnemu ministru Timothyju Geithnerju podobno dejal že kitajski predsednik Hu Džintao.

Borec proti zlorabam politike enega otroka
40-letni Čen Gvangčeng je razburil Peking z razkrivanjem resnice o prisilnih splavih in sterilizacijah v okviru politike enega otroka. Zadnjih sedem let je preživel v zaporu in hišnem zaporu. Pred tednom dni se je slepi oporečnik zatekel na ameriško veleposlaništvo.