Obama je Richardsona označil kot človeka, ki mu je država pomembnejša od lastne kariere. Foto: EPA
Obama je Richardsona označil kot človeka, ki mu je država pomembnejša od lastne kariere. Foto: EPA

Novoizvoljeni predsednik Barack Obama, ki bo svoje mesto v Beli hiši uradno zasedel 20. januarja, je v nedeljo sporočil, da Richardson odstopa od nominacije, ker proti njemu poteka preiskava v zvezi s političnimi donacijami. Obama je dejal, da Richardsonov odstop sprejema z obžalovanjem, in dodal, da se je guverner Nove Mehike dokazal kot politik, za katerega je država pomembnejša od lastne kariere.

Richardson je v pismu, ki ga je preko trenzicijske pisarne Obame posredoval javnosti, zapisal, da je prepričan, da zvezna preiskava ne bo odkrila ničesar nezakonitega. Kljub temu je odstopil od nominacije, saj bo preiskava trajala tedne ali mesece, in ne želi zavlačevati začetka dela Obamove administracije. Preiskava bi namreč lahko zavlekla proces potrditve nominacije v senatu.

Sporni posel podjetja, ki je financiralo Richardsona
Preiskava bo skušala ugotoviti, kako je podjetje CDR Financial Products iz Kalifornije, ki je prispevalo denar za Richardsonovo politično kampanjo, pozneje dobilo milijardo dolarjev vreden posel z zvezno državo Nova Mehika.

Richardson v igri za zunanje ministrstvo
Nekdanji veleposlanik ZDA pri Združenih narodih in minister za energijo v administraciji nekdanjega predsednika Billa Clintona je lani kandidiral za demokratsko predsedniško nominacijo, a je zaradi nizke podpore kmalu odstopil in podprl Obamo. Nekaj časa se ga je celo omenjalo kot državnega sekretarja, a je Obama to mesto podelil Hillary Clinton, Richardsona pa je predlagal kot ministra za trgovino.

B. T.