Obramba prvoobtoženega Wolfganga Riedla naj bi skušala zavlačevati sodni proces na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO
Obramba prvoobtoženega Wolfganga Riedla naj bi skušala zavlačevati sodni proces na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO

Na deželnem sodišču na Dunaju se je nadaljevalo sojenje v avstrijskem delu afere Patria. Sodnica Marion Zöllner je ponovila napoved, da bo v petek na zadnji obravnavi izrekla dokončno sodbo, čeprav je po poročanju dopisnika Radia Slovenija Lojzeta Kosa obramba prvoobtoženega, avstrijskega poslovneža in posrednika pri prodaji oklepnikov Sloveniji Wolfganga Riedla, poskušala zavleči sodni postopek s predlogom o zaslišanju novih prič. Med njimi naj bi bil tudi slovenski zunanji in takratni obrambni minister Karel Erjavec.

Po poročanju Lojzeta Kosa je bilo sojenje v zadevi Patria na Dunaju, kjer sta med obtoženimi zastopnik Patrie Riedl in poslovnež Walter Wolf, za avstrijske razmere neobičajno dolgo, čeprav je bilo vsega skupaj deset obravnav, kjer so zaslišali okoli 30 prič.

Na sojenju pa se je izluščilo veliko zanimivih podatkov, iz katerih je mogoče razbrati, da je bila vloga posrednikov pri poslu Riedla in Wolfa vse prej kot poslovno običajna. Tožilstvo je ves čas trdilo, da je Riedl podkupoval ključne slovenske akterje pri nabavi oklepnikov Patria in da je načrtoval razdelitev kar 20 milijonov provizije pri poslu. Po poročanju avstrijskih medijev pa naj bi sodni razplet na Dunaju močno vplival na sojenji na Finskem in v Sloveniji.