Rohani (desno) je v četrtek uradno začel drugi predsedniški mandat. Foto: Reuters
Rohani (desno) je v četrtek uradno začel drugi predsedniški mandat. Foto: Reuters
Rohani je prisegel

Rohani je bil za nov štiriletni mandat izvoljen v prvem krogu volitev 19. maja. Za 68-letnega zmernega klerika je takrat glasovalo skoraj 58 odstotkov volivcev. Zmagal je v tekmi s kandidatom skrajnih konservativcev Ebrahimom Raisijem z obljubo, da bo nadaljeval prizadevanja za obnovo odnosov z Zahodom in krepitvijo državljanskih pravic v Iranu.

V četrtek je uradno začel drugi mandat, danes pa je prisegel pred parlamentom. Slovesnosti v Teheranu so se udeležile delegacije iz sto držav, tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

ZDA pred kratkim uvedle nove sankcije
Pred prisego je dejal: "Ponavljajoče se kršenje obljub ZDA in nove sankcije, ki jih je država uvedla proti Iranu, so imele negativen vpliv na javno mnenje o Iranu, kar lahko ogrozi jedrski dogovor." Spomnimo, jedrski dogovor je Iran leta 2015 podpisal s šestimi svetovnimi silami, a ameriški predsednik Donald Trump bi rad od sporazuma odstopil, saj je po njegovem mnenju slab za ZDA. Rohani si zato prizadeva, da bi sporazum ostal veljaven, saj gre za največji dosežek njegovega prvega predsedniškega mandata.

Po pogovorih z Mogherinijevo je Rohani še dejal, da njena navzočnost kaže na to, da je Evropa pripravljena ohraniti in še okrepiti vezi z Iranom navkljub pritiskom ZDA. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je po sestanku z Mogherinijevo dejal: "Trump želi v škodo Irana uničiti jedrski sporazum, zato mora biti Evropa zelo previdna."

Federica Mogherini pa je izrekla trdno podporo Unije sporazumu. Poudarila je tudi njegov pomen za regionalno in svetovno stabilnost, so sporočili v Bruslju. Tudi ona je poudarila pomen spoštovanja sporazuma, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rohani je prisegel