Rohani je zmagal že v prvem krogu predsedniških volitev, ki so potekale 14. junija. Čeprav prihaja iz kroga okoli iranskega vrhovnega verskega voditelja Alija Hameneja, velja za zmernega politika, kar je na Zahodu vzbudilo upanje na novo poglavje v odnosih z islamsko republiko. Foto: EPA
Rohani je zmagal že v prvem krogu predsedniških volitev, ki so potekale 14. junija. Čeprav prihaja iz kroga okoli iranskega vrhovnega verskega voditelja Alija Hameneja, velja za zmernega politika, kar je na Zahodu vzbudilo upanje na novo poglavje v odnosih z islamsko republiko. Foto: EPA
Teheran
Dan Jeruzalema v Iranu zaznamujejo s protesti proti Izraelu. Foto: EPA

V Iranu so se ob dnevu Jeruzalema spomnili izraelske okupacije palestinskih ozemelj in kot vsako leto pripravili množična zborovanja, na katerih so protestirali proti politiki judovske države.

Udeležba ob prazniku solidarnosti s palestinskim narodom je obveznost za vsakega iranskega politika, ki si želi obdržati ali poseči po visokih položajih v islamski republiki. Ostrejša, kot je kritika Izraela, več političnih točk si lahko obeta.

Ob tej priložnosti se je dva dni pred uradno inavguracijo oglasil tudi Rohani, a je iranska študentska tiskovna agencija ISNA napačno povzela njegove izjave, ko je zapisala, da je dejal, da je "sionistični režim dolgoletna rana na telesu muslimanskega sveta, ki mora biti očiščena".

Drugi iranski državni mediji so takoj popravili napačno povzemanje Rohanija in v svet poslali pravo sporočilo novega predsednika, ki je dejal, da je izraelska okupacija palestinskih ozemelj zadala rano telesu muslimanskega sveta, pri čemer ni bilo nobene besede o "očiščenju".

"Na ta dan se muslimani spominjajo, da ne bi pozabili svoje zgodovinske pravice, in se bodo uprli vsaki tiraniji ter okupaciji," je dejal Rohani v pogovoru z novinarji.

"Razkrit pravi obraz Rohanija"
Izrael je takoj pograbil prvo izjavo, ki jo je v svet poslala ISNA, in izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da kaže na sovražno držo Rohanija do judovske države, ki je bila značilna za njegovega predhodnika Mahmuda Ahmadinežada. Ta je v preteklih osmih letih večkrat zanikal holokavst in pozval k izbrisu Izraela.

"Pravi obraz Rohanija se je razkril prej, kot smo pričakovali. Čeprav bi Iranci poskušali zanikati te izjave, so to njegove misli in izražajo načrte režima," je prepričan Netanjahu.

Nobene zmote pa ni bilo pri povzemanju ostrih besed Ahmadinedžada, za katerega je bil petek zadnji delovni dan na predsedniškem položaju.

"Obveščam vas z Bogom, ki mi je priča, da je na poti uničujoča nevihta, ki bo izkoreninila temelje sionizma," je poudaril in dodal, da za Izrael ni prostora v regiji.

Netanjahu se je obregnil tudi ob sporni iranski jedrski program, v katerem Izrael vidi le krinko za razvoj jedrskega orožja, medtem ko Teheran zatrjuje, da je miroljubne narave.

"Državi, ki grozi z uničenjem Izraela, ne smemo dovoliti, da bi se dokopala do orožja za množično uničenje," je še dejal izraelski premier.