Silvio Berlusconi med odločanjem spodnjega doma parlamenta o glasovanju zaupnice njegovi vladi. Foto: EPA
Silvio Berlusconi med odločanjem spodnjega doma parlamenta o glasovanju zaupnice njegovi vladi. Foto: EPA
Berlusconi je preživel

Berlusconi je želel preveriti zaupanje parlamenta v delovanje vlade, potem ko je odpustil svojo desno roko in predsednika poslanske zbornice Gianfranca Finija. Čeprav Fini ostaja nepovezani poslanec, se je 34 drugih poslancev združilo v novo poslansko skupino in mu tako priznalo podporo.

Fini "rešil" Berlusconijevo vlado
Berlusconi brez podpore 34 poslancev, ki so ostali zvesti Finiju, ne bi imel več večine, a so Finijevci že pred glasovanjem napovedali, da bodo glasovali za zaupnico vladi. Fini je prav tako po Berlusconijevem nagovoru v parlamentu napovedal ustanovitev nove desnosredinske stranke, v katero bo vključenih 34 poslancev in 10 senatorjev, ki so mu ostali zvesti.

Še pred samim glasovanjem je imel prvi mož italijanske vlade enourni govor, v katerem je predstavil dosežke vlade in nov vladni program v petih točkah, ki se nanašajo na pravosodje, finance, zvezno ureditev, pomoč jugu države in varnostno politiko.

Zaupnico mora izglasovati še senat
Ne glede na neugodne napovedi delitev na desnici je Berlusconi v poslanski zbornici vendarle dobil lepo darilo za 74. rojstni dan, ki ga je imel ravno danes. O zaupnici mora sicer glasovati še senat, zgornji dom parlamenta, kar se bo zgodilo v četrtek.

Za novi program vlade je glasovalo 342 poslancev, 245 jih je bilo proti. Berlusconi je zatrdil, da namerava vladati do leta 2013, saj država potrebuje stabilnost, alternative njegovi vladi pa za zdaj ni. A o njegovih napovedih dvomi njegov koalicijski zaveznik, in sicer vodja Severne lige Umberto Bossi. Ta dvomi, da bo vlada lahko uresničevala načrt in ostala v sedlu do izteka mandata 2013. "Vlada ima šibko večino; moralo bo priti do volitev," je dejal.

Predsednik republike Giorgio Napolitano vendarle upa, da se to ne bo zgodilo. "Bolje je, da se mandat ne konča predčasno," je dejal Napolitano, ki se je v preteklih tednih že večkrat izrekel proti predčasnim volitvam.

Berlusconi je preživel