Romney se je že pred štirimi leti neuspešno potegoval za republikansko predsedniško nominacijo. Foto: EPA
Romney se je že pred štirimi leti neuspešno potegoval za republikansko predsedniško nominacijo. Foto: EPA
Romney uradno predsedniški kandidat

Zmagovalec v boju za republikansko predsedniško nominacijo je bil znan že nekaj tednov, potem ko so se umaknili njegovi glavni protikandidati. On je zdaj zbral potrebnih 1.144 delegatskih glasov, s katerimi bo na republikanski konvenciji konec avgusta na Floridi tudi uradno imenovan za predsedniškega kandidata.

Nekdanji guverner Massachusettsa je z zmago v Teksasu osvojil 155 delegatskih glasov. Po zmagi je dejal, da je ponosen.

"Naša stranka je stopila skupaj, zato da bi pustili za seboj napake preteklih treh let in pol. Ne delam si nobenih iluzij zaradi težav, ki so pred nami. Toda kakršni koli izzivi so že pred nami, se ne bomo zadovoljili z manj kot s tem, da Ameriko znova spravimo na pot polne zaposlenosti in blaginje," je dejal Romney.

Tesen boj z Obamo
Romneyja zdaj čaka izbira podpredsedniškega kandidata in zbrati mora čim več finančnih sredstev za predvolilni boj s predsednikom Barackom Obamo. Javnomnenjske ankete napovedujejo tesen boj.

Medtem ko se mu ni treba bati za priljubljenost med belopoltimi in vojnimi veterani, pa poznavalci opozarjajo, da bo moral na svojo stran pridobiti ženske in latinskoameriške glasove.

Romney je postal prvi mormon, ki se bo potegoval za Belo hišo, potem ko se je njegov oče, nekdanji guverner Michingana George Romney, neuspešno potegoval za republikansko predsedniško nominacijo leta 1968.

Romney uradno predsedniški kandidat