Stavkajoči rudarji so bili oboroženi s sulicami in mačetami. Foto: EPA
Stavkajoči rudarji so bili oboroženi s sulicami in mačetami. Foto: EPA
Po dogodku je južnoafriški predsednik Jacob Zuma razglasil teden dni žalovanja. Foto: EPA

Končna bilanca stavke v Marikani 14. avgusta je bila 44 smrtnih žrtev, od tega dva policista in dva varnostnika. Policija je tistega usodnega dne streljala na skupino rudarjev, jih pri tem ubila 34 in ranila 78.
3.000 rudarjev rudnika platine v bližini mesta Marikana zasluži le 400 evrov mesečno, ena izmed stavkovnih zahtev pa je bila vsaj trikratno zvišanje plače.

Odvetniki pridržanih mož so na sodišču v sredo ponovno zaprosili, naj se jih izpusti proti varščini, potem, ko je prišla novica, da je državni tožilec Nigel Carpenter spremenil obtožnico proti rudarjem iz poskusa umora in javnega nasilja v umor, poroča Independent.

Vladni pogajalci so se medtem sestali s sindikalisti in predstavniki lastnika rudnika, podjetja Lonmin Plc, sicer tretjega največjega na svetu po proizvodnji platine. Delo v rudniku stoji, saj je prišlo v službo le 7,7 odstotka rudarjev, kar je najmanj, od kar se je stavka 10. avgusta začela.

Znašanje nad zaporniki
Predstavnik nacionalne tožilske agencije Frank Lesenyego ni bil presenečen nad odločitvijo države, da 270 rudarjev obtoži umora svojih kolegov, kljub temu, da je policijski narednik Riah Phiyega že pred tem potrdil, da so rudarje, oborožene z gumijevkami in mačetami, s streli pokončali policisti. Po besedah očividcev se je skupina rudarjev prva zagnala v policiste, ti pa so jim odgovorili z izstrelitvijo smrtonosnih nabojev.

Lesenyego je razložil, da je sprememba obtožnice pravna "tehnikalija": "V situaciji, kjer se osumljenci postavijo po robu članom južnoafriške policije in pride pri tem do streljanja s smrtnimi žrtvami, so tisti, ki jih aretirajo, ne glede na to, ali so oni streljali na policijo ali je policija streljala na njih, obtoženi umora."
Odvetnik rudarjev Lesego Mmusi je nad situacijo izjemno zaskrbljen. Nekateri od rudarjev so streli ranili, a v zaporu ne dobivajo ustrezne zdravniške oskrbe. Poleg tega naj bi se nad njimi kruto znašali tudi policisti, "obsedeni" z iskanjem krivcev za smrt dveh njihovih kolegov.