V četrtkovem obračunu je umrlo 34 stavkajočih rudarjev. Foto: EPA
V četrtkovem obračunu je umrlo 34 stavkajočih rudarjev. Foto: EPA
Poboj stavkajočih rudarjev v JAR-u
Stavkajoči rudarji so bili oboroženi z mačetami in gumijevkami, policisti pa so nanje streljali z avtomatskim orožjem. Foto: EPA
Streljanje na stavkajoče rudarje
Kriminalisti ugotavljajo, zakaj je prišlo do obračuna med stavkajočimi in policisti. Foto: EPA

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je razglasil sedemdnevno žalovanje zaradi poboja 34 rudarjev, ki so jih med stavko ubili policisti. Rudarji v rudniku platine v bližini mesta Marikana zaslužijo le 400 evrov mesečno, ena izmed stavkovnih zahtev pa je bila vsaj trikratno zvišanje plače.

Zuma je v sporočilu za javnosti dejal, da je narod v "šoku in bolečini'' zaradi nedavnih dogodkov. V teden dni trajajoči stavki je umrlo 44 ljudi, med njimi dva policista. A najhujši spopad med rudarji in policisti je izbruhnil v četrtek - rudarji, ki so bili oboroženi z gumijevkami in mačetami se namreč niso odzvali na poziv policistov, da se razpršijo, zato so ti uporabili strelno orožje. Usodnega dne je bilo med drugim ranjenih tudi 78 rudarjev, okoli 250 so jih aretirali.

Stavkajoči rudarji pred sodnika za prekrške ...
Zakaj so policisti streljali, še vedno ni znano. Nekateri očividci pa so dejali, da se je skupina rudarjev prva zagnala v policiste, ti pa so jim odgovorili z izstrelitvijo smrtonosnih nabojev.
''V tednu žalovanja moramo znova razmisliti o svetosti človeškega življenja in pravici do življenja,'' je še dejal Zuma, ki ga je nekdanji vodja Afriškega narodnega kongresa (ANC) Julius Malema pozval k odstopu. Rudarji, ki so jih aretirali zaradi kršenja javnega reda in miru, se bodo morali že v prihodnjih dneh zagovarjati pred sodnikom za prekrške.

... in na cesto?

Podjetje Lonmin Plc, ki je tretje največje na svetu po proizvodnji platine, je rudarje že pozvalo, da se morajo v ponedeljek vrniti na delovno mesto, sicer jih bodo odpustili. Cene platine na svetovnih trgih naj bi se že dvignile za več kot dva odstotka, medtem ko delnice Lunmina na borzi padajo. Na grožnje delodajalca so se že odzvali rudarji, ki so jih opisali kot nespoštljive do ubitih kolegov.
''To, da pričakujejo našo vrnitev na delovno mesto, je žaljivo. Naši prijatelji in sodelavci so mrtvi, oni pa pričakujejo, da se bomo vrnili na delovno mesto. Nikoli,'' je za agencijo AFP dejal Zachariah Mbewu. Ob tem je dodal, da se nihče ne bo vrnil na delo, dokler bo trajalo enotedensko državno žalovanje, ki se bo začelo ravno v ponedeljek. Prav tako pa zahtevajo izpolnitev zahtev, med katerimi je tudi zvišanje plače.

Sindikata rudarjev ne moreta stopiti na zeleno vejo
Nezadovoljstvo med rudarji sta še dodatno zaostrila njuna sindikata Združenje rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU) in Nacionalni sindikat rudarjev (NUM), ki se ne moreta poenotiti glede zahtev rudarjev. AMCU sicer želi izpodriniti NUM, ki zagovarja pravice rudarjev že 25 let in je tesen zaveznik vladajoče stranke Afriškega nacionalnega kongresa (ANC).