Rudarji so končali petmesečno stavko. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Rudarji so končali petmesečno stavko. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Sindikat rudarjev AMCU je z lastniki rudnikov Lonmin, Impala Platinum in Anglo American Platinum po petih mesecih stavke podpisal dogovor o zvišanju minimalne plače rudarjev za 70 evrov (1000 južnoafriških randov) mesečno v prihodnjih treh letih ali 20-odstotnega dviga minimalne plače na letni ravni.
Prav tako bodo dobili dodatke, kot so pokojnina, zdravstveno zavarovanje in dodatek za bivanje. Rudarji, ki se bodo vrnili na delo, bodo v roku enega tedna prejeli tudi povrnjeno plačilo za nazaj.

Sindikat rudarjev je sprva zahteval zvišanje plače z nekaj več kot 400 evrov mesečno na okoli 850 evrov (1,150 ameriških dolarjev ali 12.500 južnoafriških randov), kar bi bila zajamčena plača za prihodnja štiri leta.

Nevzdržne življenjske razmere rudarjev
Pogovori rudarskega sindikata AMCU s tremi največjimi proizvajalci platine v Južni Afriki so obstali na mrtvi točki. Britansko podjetje Lonmin je sprva ocenilo, da bi zahteva rudarjev pomenila 29-odstotno zvišanje plač na letni ravni, kar je bila za njih "nesprejemljiva zahteva". Sektor je med stavko zaradi izpada dohodka utrpel za skoraj milijardo dolarjev izgube (920 milijonov dolarjev).

Nekateri rudarji so morali prodati živino, da so lahko nadomestili izpad plač. "Stavka ima posledice na življenje v skupnostih rudarskih družin. Ljudje so lačni, otroci ne hodijo v šolo, podjetja se zapirajo, stopnja kriminala se povečuje," sta zapisali podjetji v skupnem sporočilu za javnosti. Lokalna podjetja propadajo tudi zato, ker je skupnost zapustilo mnogo sezonskih delavcev, ki so se odpravili domov.

Za 40 odstotkov manjši izkop platine
Po pisanju BBC-ja je tokratna stavka največja po apartheidu leta 1994, zaradi nje pa se je izkopavanje platine na svetovni ravni zmanjšalo za 40 odstotkov. Ob tem je treba dodati, da podjetja že napovedujejo tehnološke posodobitve, kar pomeni več mehanizacije in manj človeške delovne sile. Stremljenje h kapitalistični maksimi večje produktivnosti in večjega zaslužka pa seveda pomeni odpuščanje rudarjev. To bo zagotovo hud udarec za prebivalce Južne Afrike, kjer je brezposelna že vsaka četrta oseba.