Arafat je ikona palestinskega boja proti izraelski okupaciji. Foto: EPA
Arafat je ikona palestinskega boja proti izraelski okupaciji. Foto: EPA

"Končali smo vse preiskave. Oseba je umrla naravne smrti, in ne zaradi radioaktivnega sevanja," je dejal vodja ruske agencije za medicinsko biologijo (FMBA) Vladimir Uiba.

Vzorce Arafatovih posmrtnih ostankov so preiskovali forenzični strokovnjaki iz Švice, Francije in Rusije. Švicarski strokovnjaki so odkrili visoko raven sledi radioaktivnega polonija, a niso želeli z gotovostjo zatrditi, da je to razlog za njegovo smrt.

Francoski strokovnjaki so tako kot ruski izključili možnost zastrupitve in ugotovili, da je nekdanji palestinski voditelj umrl zaradi sistemske okužbe.

Na objavo ugotovitev ruskih izvedencev se je že odzval palestinski predstavnik v Rusiji Faed Mustafa in poudaril, da preiskava o okoliščinah Arafatove smrti še vedno ni končana.

"Lahko rečem, da obstaja odločitev o nadaljevanju preiskave. Cenimo njihove ugotovitve in njihovo delo, a obstaja odločitev o nadaljevanju dela," je še dejal Mustafa.

"Politična deklaracija"
Odzvali so se tudi na inštitutu za radiofiziko iz Lozane, njegov direktor in soavtor poročila švicarskih strokovnjakov Francois Bochud pa je dejal, da je ruska ugotovitev zanj politična deklaracija.

"Rusi postavljajo trditve, ne da bi ponudili kakršne koli podatke, znanstvene argumente. Zame je to politična deklaracija," je dejal Bochud in dodal, da še niso prejeli kopije ruske preiskave.

Arafat je umrl v Parizu 11. novembra leta 2004 v starosti 75 let, potem ko je mesec dni prej zbolel, zaradi česar so ga iz Ramale prepeljali v pariško bolnišnico.

Kot uradni razlog njegove smrti so v pariški vojaški bolnišnici navedli krvavitev v možganih, ki naj bi bila posledica okužbe v črevesju.

Po različnih teorijah o vzrokih smrti in obtožbah, da je bil umorjen, so pred letom dni izkopali njegove posmrtne ostanke iz mavzoleja v Ramali na Zahodnem bregu.