Jaser Arafat je umrl leta 2004 v vojaški bolnišnici v Parizu. Foto: EPA
Jaser Arafat je umrl leta 2004 v vojaški bolnišnici v Parizu. Foto: EPA
Preiskava
Švicarski preiskovalci so ugotovili, da je bil Arafat zastrupljen s polonijem, saj so v njegovih posmrtnih ostankih odkrili kar osemnajstkrat višjo vrednost polonija. Foto: Reuters
Palestinci obtožujejo Izrael

"Trdimo, da je glavni in edini osumljenec v primeru umora Jaserja Arafata Izrael," je na tiskovni konferenci v Ramali povedal vodja palestinskih preiskovalcev Tavfik Tiravi. Pojasnil je, da so proučili ugotovitve švicarskih znanstvenikov, ki so jih objavili v četrtek, in napovedal temeljito preiskavo za ugotavljanje in potrditev vseh podrobnosti in vseh elementov v primeru. "To je zločin 21. stoletja," je dejal Tiravi. "Ključni cilj je ugotoviti, kdo je odgovoren za umor Arafata," je še dodal.

Poročilo švicarskih znanstvenikov ugotavlja, da je bil Arafat zastrupljen s polonijem, saj so v njegovih krvnih madežih, vzorcih urina ter sline na obleki in ščetki za zobe odkrili sledi visokoradioaktivnega elementa. Pozneje so švicarski izvedenci preiskali še vzorce Arafatovih posmrtnih ostankov in v njih odkrili osemnajstkrat višjo vrednost polonija, kot je običajno, a strokovnjaki nimajo dokaza, da je zaradi te radioaktivne snovi umrl.

Palestinski preiskovalci tudi niso pojasnili, kako naj bi polonij prišel do Arafata, ki je bil ves čas obkrožen z varnostniki in svojimi sodelavci na svojem posestvu v Ramali na Zahodnem bregu.

Francozi svoje izsledke še skrivajo
Tiravi je dejal, da celotno resnico in podrobnosti mučeništva Jaserja Arafata poznajo Francozi, palestinski pravosodni minister Ali Mhana pa je francoske strokovnjake pozval, naj predstavijo svoje ugotovitve glede Arafatove smrti. "Za zdaj nismo prejeli nobenega odgovora od francoske strani," je zatrdil Mhana in dodal, da so zahtevali, naj pospešijo pošiljanje izsledkov. "Na začetku so nam Francozi dejali, da ne morejo poslati rezultatov, dokler ni vzpostavljeno francosko-palestinsko pravosodno sodelovanje," je še povedal minister.

Član izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Vasel Abu Jusef je že v četrtek pozval k mednarodni preiskavi Arafatovega umora. "Izidi testov dokazujejo, da je bil Arafat zastrupljen s polonijem, in to snov imajo v lasti države, ne ljudje, kar pomeni, da je zločin zagrešila država," je dejal Jusef.

Na željo Arafatove vdove niso opravili abdukcije
Arafat je umrl novembra 2004 v starosti 75 let, mesec pred tem pa je hudo zbolel. Umrl je vojaški bolnišnici v Parizu, kamor so ga pripeljali iz Ramale. V tem času niso ugotovili vzroka njegove bolezni, po smrti pa na željo njegove vdove niso opravili obdukcije. Pozneje so se pojavile obtožbe o umoru, zato so njegovo truplo novembra 2012 izkopali. Vzorce za analizo so poleg švicarskih dali še francoskim in ruskim sodnomedicinskim strokovnjakom.

Izrael vsakršno vpletenost v Arafatovo smrt zanika.

Palestinci obtožujejo Izrael