V Rusiji morajo telefonski in internetni ponudniki imeti vgrajeno tehnologijo, ki FSB-ju omogoča dostopanje do podatkov uporabnikov. Foto: EPA
V Rusiji morajo telefonski in internetni ponudniki imeti vgrajeno tehnologijo, ki FSB-ju omogoča dostopanje do podatkov uporabnikov. Foto: EPA
Soči
Komukacijska infrastruktura v Sočiju je že opremljena z vohunskimi napravami in programi. Foto: EPA
Edward Snowden
Ameirški žvižgač Snowden je našel zatočišče v Rusiji. Foto: EPA

Britanski časopis Guardian je razkril dokumente o namerah ruske obveščevalno-varnostne službe FSB, ki sta jih zbrala ruska raziskovalna novinarja Andrei Soldatov in Irina Borogan in kažejo na razvoj dodelanega programa za vohunjenje na olimpijskih igrah v Sočiju, ki bodo potekale prihodnje leto od 7. do 23. februarja.

Kot kaže, FSB ne bo izpustil nobene komunikacije športnikov in obiskovalcev na dogodku, saj mu na novo nameščene zmožnosti za prisluškovanje telefonskim pogovorom in vohunjenju na medmrežju omogočajo svobodno prestrezanje podatkov.

Ruske oblasti so dobro poskrbele za nadzor nad komunikacijami, saj so temeljito posodobile opremo za prestrezanje podatkov v telefonskih in brezžičnih omrežjih v črnomorskem letovišču. Za to jim je na voljo program Sorm, ki se že uporablja po vsej Rusiji, a se mu še posebna pozornost namenja za olimpijske igre v Sočiju, kjer se obeta veliko število tujih obiskovalcev.

Omenjeni vohunski program omogoča tudi sledenje uporabnikom na spletu, spletnim pogovorom in družabnim omrežjem glede na točno določene besede.

Profesor Ron Deibert z Univerze v Torontu, ki je pomagal pri raziskavi in zbiranju dokumentov, opisuje posodobitev programa Sorm kot "Prizma na steroidih", kar se nanaša na vohunski program ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki ga je Guardianu razkril nekdanji pogodbeni sodelavec agencije Edward Snowden. Snowden je po razkritju prebežal v Rusijo, kjer je dobil začasen politični azil.

Deibert pojasnjuje, da gre pri Sormu in Prizmi za podoben program, vendar je bistvena razlika v njihovi regulaciji. V ZDA se je izkazalo, da je bil nadzor nad uporabo programa šibek ali pa so se zaobšla pravila, medtem ko je v Rusiji pri gradnji infrastrukture omogočanje neomejenega dostopa za vohunski program pravilo.

ZDA opozarjajo na vohunjenje v Sočiju
Američani se dobro zavedajo sposobnosti Sorma in ameriško zunanje ministrstvo je že na začetku tega leta izdalo opozorilo vsem obiskovalcem olimpijskih iger na posebno previdnost pri uporabi elektronskih komunikacij.

"Poslovneži se morajo še posebej dobro zavedati, da se lahko dokoplje do njihovih poslovnih skrivnosti, pogajalskih izhodišč in drugih občutljivih informacije in se delijo s konkurenco, nasprotniki ali ruskimi organi," se glasi besedilo opozorila, ki sicer vsebuje zelo natančna navodila, kako preprečiti krajo podatkov, od odstranjevanja baterije iz telefonov, ko ti niso v uporabi do potovanja z elektronskimi napravami brez občutljivih podatkov.

Soldatov in Boroganova sta odkrila, da si FSB že od leta 2010 prizadeva posodobiti Sorm in ga pripraviti za obsežen pretok komunikacije, ki se obeta med olimpijskimi igrami. Vsi telefonski in spletni operaterji morajo tako v skladu z zakonom v svojo tehnologijo vgraditi naprave za Sorm, in ko so te nameščene, lahko FSB dostopa do podatkov brez vednosti operaterjev.