Agentje NSA-ja naj bi uporabljali zelo sporne metode za dešifriranje podatkov. Foto: EPA
Agentje NSA-ja naj bi uporabljali zelo sporne metode za dešifriranje podatkov. Foto: EPA
Svoja poročila so mediji oblikovali s pomočjo podatkov, ki jih je razkril Edward Snowden. Foto: EPA

Agentje NSA-ja naj bi uporabljali superračunalnike, tehnične trike, sodne naloge in izvajali pritiske na podjetja za informacijsko tehnologijo, da bi dešifrirali večino sistemov in programov za enkripcijo, sta poročala časnika New York Times in The Guardian.

Slednji je še poročal, da so britanske obveščevalne službe prav tako uspešno dešifrirale večino sistemov šifriranja. Programska oprema za šifriranje je sicer zelo pomembna za spletne uporabnike, saj ščiti zasebnost njihovih osebnih podatkov, spletne transakcije in elektronsko pošto. Spletni ponudniki pa načeloma svojim strankam zagotavljajo, da jim njihovi programi šifriranja zagotavljajo to zaščito.

Ena najbolj varovanih skrivnosti
Po poročanju New York Timesa pa je NSA dešifriranje izvajal v okviru večmilijardnega tajnega programa Bullrun. Agencija pa svoj uspeh pri dešifriranju obravnava kot eno svojih najbolj varovanih skrivnosti. Samo partnerske agencije v Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji naj bi še vedele o njem. Informacije, ki jih je izdal Snowden, razkrivajo, da obveščevalne agencije pogosto sodelujejo s telekomunikacijskimi podjetji in podjetji za informacijsko tehnologijo. A v poročilih niso razkrita imena teh podjetij.

Na poročila se je odzvala Nemčija, ki jih je označila za neresnične. "To so nedokazane trditve Snowdna. Že predtem je trdil, da NSA vohuni za nemškimi državljani. Te domneve so bile neresnične in zato menimo, da tudi za nove očitke ni dokazov," je povedal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Jens Teschke. Po njegovih besedah se bo notranji minister Hans-Peter Friedrich o teh domnevah prihodnji teden pogovarjal z ameriškim kolegom.

Nemške oblasti pa so državljanom svetovale uporabo enkripcij, predvsem za zaščito pred organiziranim kriminalom. "Nemčija nima zanimanja za branje elektronske pošte nedolžnih državljanov. A definitivno želimo priti do pošte teroristov. Poskušamo razviti programsko opremo, ki bi dešifrirala njihovo enkripcijo," je še dejal Teschke.

ZDA: To sploh ni novica
Odzvali so se tudi ameriški obveščevalci, ki menijo, da ta novica sploh ni novica. Dešifriranje podatkov je namreč del njihovega dela, pojasnjujejo. "Čeprav so bile podrobnosti tega, kako naše obveščevalne agencije izvajajo te naloge, skrivne, to, da misija NSA-ja vključuje dešifriranje komunikacij, ni skrivnost in tudi ni novica," so sporočili iz urada direktorja nacionalnega obveščanja.

"Skozi zgodovino so narodi uporabljali šifriranje za zaščito svojih skrivnosti, danes pa kode za prikrivanje svojih dejavnosti uporabljajo teroristi, spletni kriminalci, odgovorni za trgovino z ljudmi in drugi," še navaja izjava. "Naša obveščevalna skupnost ne bi opravljala svojega dela, če se temu ne bi poskušala zoperstaviti," so še dodali.