Koncern Jukos je bil pred dobrim desetletjem vreden 40 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Koncern Jukos je bil pred dobrim desetletjem vreden 40 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Hodorkovski, ki so ga lani po desetletju za rešetkami izpustili, se upravičeno smeji zaradi visoke dosojene odškodnine. Foto: Reuters

Sodišče je več kot 55.000 delničarjem in njihovim pravnim naslednikom odškodnino prisodilo zaradi spornih postopkov v času pred likvidacijo koncerna, ki je bilo nekoč največje rusko naftno podjetje, njegov lastnik pa je bil nekdaj vplivni ruski milijarder Mihail Hodorkovski.

Odločitev sodišča se je nanašala na davčne postopke, ki jih je proti Jukosu v zadnjih desetih letih vodila Moskva, in izjemno velike kazni, ki jih je moralo plačati podjetje. Sodniki so presodili, da postopki Rusije niso bili v nasprotju z zakonodajo, so pa bili "nesorazmerni" in so pomembno prispevali k likvidaciji naftnega velikana.

Ruske oblasti bodo tako morale plačati 1,866 milijarde evrov odškodnine in 300.000 sodnih stroškov. "To novico smo sprejeli z velikim veseljem, gre za precedens, saj sodišče ni še nikoli izreklo tako velike odškodnine," je dejala tiskovna predstavnika Hodorkovskega, ki so ga leta 2003 ruske oblasti aretirale in dve leti pozneje obsodile zaradi kraje in utaje davkov. Lani so ga po desetih letih izpustili.

Po aretaciji Hodorkovskega so koncern likvidirali, njegov najpomembnejši del pa je nato kupilo državno naftno podjetje Rosneft.

Ruska stran ima za pritožbo na voljo tri mesece
Sodba sicer še ni pravnomočna, ruska stran pa je že napovedala, da bo vložila pritožbo, za kar ima na voljo tri mesece. Predstavniki ruskega pravosodnega ministrstva so zapisali, da razsodba po njihovem mnenju ne predstavlja primera pravičnega in nepristranskega pristopa pri presojanju pravnih in dejanskih podrobnosti zadeve.

Že pred dnevi so delničarji Jukosa na stalnem arbitražnem sodišču v Haagu dosegli izplačilo odškodnine 50 milijard dolarjev (okoli 37 milijard evrov).