Linkedin so onemogočili v skladu z zakonom, ki naj bi bil sprejet zaradi skrbi, da bi lahko rivalske države pridobile občutljive informacije o ruskih državljanih. Foto: Reuters
Linkedin so onemogočili v skladu z zakonom, ki naj bi bil sprejet zaradi skrbi, da bi lahko rivalske države pridobile občutljive informacije o ruskih državljanih. Foto: Reuters
Kremelj
V Kremlju pravijo, da se bo našla rešitev za deblokado Linkedina. Sporni zakon bi lahko "razjasnili" ali dopolnili. Foto: Reuters

Linkedin je prvo omrežje, ki so ga prepovedali po lanskem sprejetju omenjenega zakona, ki naj bi bil sprejet zaradi skrbi, da bi lahko rivalske države pridobile občutljive informacije o ruskih državljanih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Linkedin je namenjen povezovanju strokovnjakov z določenega področja in mreženju iskalcev zaposlitve. Po svetu ima več kot 467 milijonov članov, v Rusiji pa več kot šest milijonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor je sporočil, da so Linkedin dodali v register kršilcev zakona iz leta 2015 in o tem obvestili operaterje, ti pa so bili posledično prisiljeni onemogočiti dostop do tega omrežja. Roskomnadzor je dodal, da je za blokado pridobil tudi ustrezno sodno dovoljenje. Sodišče je blokado odobrilo že avgusta, nato pa so jo 10. novembra potrdili še v prizivnem postopku.

V ameriški družbi, ki je ravno sredi postopka prodaje Microsoftu, so odločitev Moskve obsodili in poudarili, da je prizadela več milijonov ruskih uporabnikov. Izrazili so tudi željo po srečanju s predstavniki ruskih oblasti.

Tehnološki sektor kritičen do zakona
Omenjeni ruski zakon glavna podjetja iz tehnološkega sektorja že dalj časa kritizirajo. Zakon namreč od tujih sporočilnih omrežij, brskalnikov in družbenih omrežij terja, da v Rusiji hranijo osebne podatke ruskih uporabnikov.

"Čemu takemu še nismo bili priča. Tovrsten neposreden spopad s svetovnimi tehnološkimi velikani predstavlja novo poglavje v zgodovini," je odločitev ruskih oblasti komentiral predstavnik ruskega Združenja za obrambo spleta Leonid Volkov, ki se bori proti cenzuri. Volkov je tudi blizu ruskemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalniju.

Predstavnik Kremlja, pristojen za vprašanja, povezana s spletom, Gverman Klimenko je medtem za rusko javno televizijo Rosija 24 izrazil prepričanje, da se bo našla rešitev za deblokado Linkedina. Namignil je tudi, da bi lahko sporni zakon "razjasnili" ali dopolnili.

Ruske oblasti so sicer v zadnjih letih sprejele več zakonov, ki zaostrujejo nadzor na spletu in družbenih omrežjih, ki so za rusko opozicijo življenjskega pomena.