ZN je ta teden spopade v Siriji prvič označil za državljansko vojno. Foto: EPA
ZN je ta teden spopade v Siriji prvič označil za državljansko vojno. Foto: EPA

Sergej Lavrov ja zavrnil možnost, da bi mirovni načrt Kofija Annana, ki predvideva ustavitev nasilja, uveljavili s silo v skladu s sedmim členom Ustanovne listine Združenih narodov.

Med obiskom Teherana je novinarjem povedal, da Rusija ne more ignorirati tega, kar se je zgodilo v Libiji, kjer se je posredovalo na podlagi omenjenega sedmega člena, vendar se zveza Nato nato ni zmenila za sprejete resolucije Varnostnega sveta ZN-a.

Francija se je zavzela, da bi Annanov mirovni načrt okrepili s silo, vendar lahko poleg Rusije pri razpravi v VS-ju pričakuje nasprotovanje tudi Kitajske.

Ruski zunanji minister se je odzval tudi na očitke ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, ki je Moskvo obtožila, da režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada dostavlja bojne helikopterje in se pri tem pretvarja, da pošiljke ruskega orožja Damasku niso povezane s spopadi.

"Nobenega mednarodnega zakona ne kršimo pri izpolnjevanju teh pogodb," je dejal Lavrov in pojasnil, da je rusko stališče do Sirije bolj izraz skrbi za sirsko ljudstvo in integriteto države kot pa osebne naklonjenosti predsedniku Asadu.

"Že večkrat sem ponovil, da naše stališče ne temelji na podpori Asadu ali komur koli drugemu ... nočemo videti razpada Sirije," je bil jasen.

Rusija je tesna zaveznica sirskega režima, s katerim ima sklenjene milijardne orožarske posle, in Moskva se vseskozi upira pritiskom zahodnih zalivskih arabskih držav po ostrejšem pristopu do oblasti v Damasku.

Sama se zavzema za diplomatsko rešitev in dialog, v katerega želi privabiti tudi Iran, kar pa vzbuja dvome pri Američanih, ki v Teheranu vidijo enega glavnih podpornikov sirskega režima.