Mednarodni opazovalci v Siriji nadzorujejo krhko premirje. Foto: EPA
Mednarodni opazovalci v Siriji nadzorujejo krhko premirje. Foto: EPA
Sirija
Sirski protestniki so kritični tudi do ruske podpore Asadovemu režimu. Foto: EPA

Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo je izrazil zaskrbljenost zaradi bombardiranja mesta Homs, ki velja za utrdbo sirske opozicije, in zaradi poročil o uporabi topništva, tankov in helikopterjev v mestu Al Hafa nedaleč od obale Sredozemskega morja.

"Obstajajo namigi, da je v obeh mestih ujetih veliko civilistov," je Annanov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi zapisal v izjavi za javnost. Annan je pozval, da se vojaškim opazovalcem ZN-a, ki nadzorujejo krhko premirje med vladnimi in uporniškimi silami, dovoli prihod v Al Hafo v pokrajini Latakia.

V izjavi za javnost Annan obe vpleteni strani poziva, naj zagotovita vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov.

Annanov mirovni načrt, ki so ga oblasti v Damasku in uporniki sprejeli aprila, predvideva ustavitev vsega nasilja, umik težke oborožitve iz naseljenih območij in izpustitev zaprtih v več kot leto dni trajajočih protestih.

Pri zaustavitvi nasilja ne pomaga niti 300 opazovalcev ZN-a, ki so v nemirno državo prišli po sprejetju mirovnega načrta. Zaradi vse hujšega nasilja in pokolov se pogosteje omenja možnost vojaškega posredovanja, ki pa mu odločno nasprotujeta stalni članici Varnostnega sveta ZN-a Rusija in Kitajska.

Asad za nasilje krivi teroriste
Pred dvema tednoma se je Annan v Damasku srečal s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom, ki še naprej vztraja, da so za nasilje krivi teroristi, ki imajo podporo tujih sil.

Asad je takrat Annanu dejal, da je uspeh njegovega mirovnega načrta odvisen od "konca terorizma" oziroma od "konca terorističnih dejanj in tistih, ki jih podpirajo, ter od konca tihotapljenja orožja".

Sirske varnostne sile so v ponedeljek nadaljevale silovito obstreljevanjem uporniških položajev v osrednjem in vzhodnem delu Sirije, pri čemer naj bi bilo ubitih okoli 30 ljudi.

Med tarčami napada je bil znova Rastan v pokrajini Homs, ki si ga vladne sile prizadevajo znova spraviti pod svoj nadzor. Več smrtnih žrtev je bilo tudi v mestu Kusair, prav tako v pokrajini Homs, kjer so uporniki napadli vojaško nadzorno točko. Spopadi naj bi izbruhnili tudi v mestu Al Ašara v vzhodni pokrajini Deir al Zur, o nasilju pa poročajo tudi iz Ildiba na severozahodu Sirije.

Z Iranom do rešitve krize?
Rusija, dolgoletna tesna zaveznica Sirije, se je zavzela za sodelovanje Irana pri reševanju krize v Siriji. Na pogovore v Teheran se bo zato v sredo odpravil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Brez sodelovanja Irana ne bo polno izkoriščena možnost za konstruktiven mednarodni vpliv glede sirskega vprašanja," je pojasnilo rusko zunanje ministrstvo.

ZDA po drugi strani niso prepričane, da bi lahko Iran, ki ima tesne vezi s sirskim režimom, igral konstruktivno vlogo pri reševanju krize v Siriji. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je prejšnji teden izjavila, da si ne predstavlja k sodelovanju povabiti države, ki Asadu pomaga pri zatiranju lastnega ljudstva.