Nova prepoved bi pomenila odstranitev vseh Leninovih kipov in preimenovanje Leninovih ulic. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Nova prepoved bi pomenila odstranitev vseh Leninovih kipov in preimenovanje Leninovih ulic. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Prepoved, ki meri tudi na nacistično propagando, so v 450-članskem ukrajinskem parlamentu vrhovni radi v četrtek potrdili z 254 glasovi za. Nova zakonodaja prepoveduje vse simbole in propagando, ki predstavljajo totalitarne komunistične in nacistične režime - imena ulic, zastave, spomenike ...

Odstranitev Leninovih kipov
Za nekdanjo sovjetsko republiko bi to pomenilo precejšnjo preobrazbo imen njenih javnih zgradb in mestnih trgov, saj bi bilo med drugim treba preimenovati vse Leninove ulice in odstraniti še preostale kipe sovjetskega voditelja.

V času protivladnih protestov, ki so na začetku leta 2014 vodili v padec ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, so proevropski protestniki po državi podirali Leninove kipe. Po drugi strani pa so se proruski separatisti začeli ob teh spomenikih zbirati. Nova prepoved bo verjetno še zaostrila odnose med Kijevom in uporniki na vzhodu države.

Totalitarne metode
Rusija je v petek Ukrajino obtožila uporabe "totalitarnih metod". "Kijev je uporabil totalitarne metode, napadel svobodo tiska, mnenja in zavesti," je v odzivu zapisalo rusko zunanje ministrstvo in Ukrajino obtožilo spreminjanja zgodovine. Po navedbah Rusije bo novi zakon razdvajal in promoviral nacionalistično ideologijo.

V Harkovu zrušili tri spomenike
Medtem iz Harkova na vzhodu Ukrajine poročajo, da so neznane osebe ponoči porušile tri spomenike nekdanjim komunističnim voditeljem. Policija je celo prisostvovala rušenju enega od spomenikov, a ni posredovala. Na spomenike so se spravili zamaskirani storilci s pomočjo kombija. Ukrajinske oblasti se na rušenje še niso odzvale.