V vzhodnem delu Damaska je v soboto razneslo avtomobil bombo. Eksplozija je zahtevala več žrtev. Foto: EPA
V vzhodnem delu Damaska je v soboto razneslo avtomobil bombo. Eksplozija je zahtevala več žrtev. Foto: EPA
Sirski upornik
Sirski uporniki so skupek različnih skupin, vsaka s svojo agendo poleg skupnega cilja - strmoglavljenja Al Asada. Foto: EPA

Sergej Lavrov je pojasnil, da je bilo kemično orožje prej raztreseno po vseh koncih države, zdaj pa je pod vladnim nadzorom na enem ali dveh krajih, s čimer skuša Damask preprečiti, da bi se ga polastili uporniki.

Glede na njegove informacije in tudi ameriške ter evropske obveščevalne podatke sirske oblasti delajo vse, kar je v njihovih močeh, da bi zaščitile kemično orožje.

V pogovoru z novinarji med poletom v Moskvo z rusko-evropskega vrha v Bruslju je Lavrov poudaril, da s podporo upornikom zahodne države spodkopavajo lastne napore za zaščito kemičnega orožja, da ne bi padlo v napačne roke. Sam sicer ni pojasnil, kdaj in kako so sirske oblasti poskrbele za kopičenje kemičnega orožja.

Ruski zunanji minister je prepričan, da v vojni v Siriji nobena stran ne more zmagati, pri čemer tudi Kitajska in Rusija ne bi mogli prepričati sirskega predsednika Bašarja Al Asada o odhodu z oblasti.

Lavrov je s temi besedami skušal omiliti izjave ruskega odposlanca za Bližnji vzhod, ki je dejal, da bi lahko uporniki porazili Al Asada in da Rusija pripravlja načrte za evakuacijo svojih državljanov iz Sirije.

Moskva in Peking brez vpliva
"Al Asad ne bo odšel nikamor, ne glede na to, kdo mu to reče, naj bo to Kitajska ali Rusija," je dejal Lavrov o ruskem vplivu na odločitve sirskega režima, katerega tesen zaveznik je Moskva. Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek povedal, da Rusije ne skrbi usoda Al Asadovega režima, ampak usoda Sirije.

"Nekatere sile v regiji namigujejo, naj sporočimo Al Asadu, da smo ga pripravljeni sprejeti. Mi odgovarjamo: zakaj bi to storili? Če imate take načrte, pojdite sami do njega in ga nagovorite," je bil jasen ruski zunanji minister, ki je namignil, da Moskva ne bi nasprotovala, če bi bil to nekdo pripravljen storiti, čeprav sam meni, da to ne bi ustavilo prelivanja krvi.

Od marca leta 2001, ko so se začeli množični protesti in upor proti Al Asadu, je umrlo že več kot 40.000 ljudi. V zadnjih tednih so uporniki dosegli pomembne zmage na bojišču, zato so se okrepile domneve, da so avtoritarnemu sirskemu predsedniku šteti dnevi.

Ameriški obrambni sekretar Leon Panetta je ta mesec dejal, da bi se lahko Al Asad zatekel k uporabi kemičnega orožja ob napredovanju upornikov.