Sirski uporniki se borijo proti veliko bolje opremljeni sirski vojski. Foto: EPA
Sirski uporniki se borijo proti veliko bolje opremljeni sirski vojski. Foto: EPA

Britanski premier David Cameron, ki se je o krizi v Siriji pogovarjal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, se je strinjal s stališčem, da je grožnja s kemičnim orožjem popolnoma nesprejemljiva in bo pomenila, da je treba uporabiti drugačen pristop.

Obama je pred dnevi dejal, da bo spremenil svoj pristop, če bodo sirske oblasti v boju s sirskimi uporniki uporabile kemično orožje, in zagrozil z vojaškim napadom.

Trije voditelji so v telefonskem pogovoru razpravljali tudi o načinih krepitve sirske opozicije, ki se že 17 mesecev bori proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Strinjali so se, da je potrebna pomoč čim večjega števila držav pri podpori opoziciji.

Ameriški predsednik je izrazil zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami v Siriji in izpostavil potrebo po povečanju humanitarne pomoči.

Sirska zaveznica Rusija je v sredo zatrdila, da Asad ne namerava uporabiti kemičnega orožja, prav tako pa ga njegov režim zmore varovati.

V Siriji se nasilje nadaljuje. V sredo so vladne sile s tanki in helikopterji bombardirale južni del Damaska in po navedbah sirskih aktivistov je bilo ubitih najmanj 47 ljudi. Po njihovih besedah gre za najhujše bombardiranje prestolnice v tem mesecu.

"Ves Damask se trese v zvoku eksplozij," je razmere v mestu opisala neka prebivalka sirske prestolnice, kjer so bili v preteklem mesecu priča silovitim spopadom med uporniki in vladnimi vojaki. Tem je uspelo ustaviti napredovanje borcev proti Asadu.