V Siriji se nadaljujejo srditi boji med Asadovimi silami in uporniki. Foto: Reuters
V Siriji se nadaljujejo srditi boji med Asadovimi silami in uporniki. Foto: Reuters

V večjih sirskih skladiščih kemičnega orožja smo zaznali "omejeno gibanje", je v intervjuju za CNN povedal ameriški obrambni minister Leon Panetta. ZDA kljub temu verjamejo, da ostajajo zaloge zavarovane.

Lokacije še naprej nadzirajo tako ZDA kot tudi druge države, je še dodal Panetta. "Še naprej zadevo spremljamo. Sodelujemo z državami v regiji, da bi zagotovili, da imamo najboljše možne podatke o lokacijah in kako so zavarovane," je povedal Panetta in dodal, da na ameriškem obrambnem ministrstvu nimajo podatkov o tem, ali so uporniki zajeli kaj kemičnega orožja ali ne.

Sirske zaloge kemičnega orožja so začele nastajati že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in so ene največjih na Bližnjem vzhodu, vendar njihov natančen obseg ni znan. Sirska vlada sicer pravi, da bo kemično orožje uporabila le, če jo napade druga država, in zatrjuje, da orožja nikoli ne bo uporabila proti sirskemu prebivalstvu.

Obstoj kemičnega orožja v Siriji in nevarnost, ki ga ta predstavlja v kaotični državi, sta naložila še dodaten pritisk na mednarodno skupnost, ki že več kot leto dni in pol neuspešno išče rešitev za Sirijo.