Ruski strokovnjaki preučujejo ostanke bombe, ki je zahtevala smrtno žrtev. Foto: Reuters
Ruski strokovnjaki preučujejo ostanke bombe, ki je zahtevala smrtno žrtev. Foto: Reuters
Spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki trajajo že več kot tri mesece, število žrtev in ranjenih se povečuje, rešitve nastalega položaja pa ni videti. Foto: EPA

Čeprav sta v zadnjih treh mesecih obe strani večkrat poročali o streljanjih v obmejnem področju, je to prvi primer, da ima Rusija žrtev na svoji strani meje. Kijev je obtožbe o tem, da so ukrajinske sile streljale čez mejo, označil kot "popoln nesmisel" in dejal, da je mogoče, da so napad izvedli proruski uporniki, ki želijo na ta način izzvati Moskvo, da ta ukrepa proti Ukrajini. Zadnji so sicer zanikali odgovornost za napad.

Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je izstreljena bomba padla na dvorišče ene izmed hiš v Donecku na ruski strani, pri čemer je en moški umrl, ženska pa je bila ranjena. Gre za manjše mesto, ki ima enako ime kot mesto na ukrajinski strani, v katerem živi milijon ljudi.

Po petkovem napadu upornikov na ukrajinske vojaške sile, v katerem je umrlo več deset vojakov, so se napadi okrepili. Po podatkih lokalnih uradnikov je bilo v zadnjih dveh dneh v strelskih incidentih v dveh največjih mestih, ki sta v rokah proruskih upornikov, ubitih najmanj 18 ljudi.

Zaradi ostrega odziva Moskve na incident ob rusko-ukrajinski meji so se znova razplamtele govorice o ruskem posredovanju. Možnosti za to so se v zadnjih tednih precej zmanjšale, saj je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal umik več deset tisoč vojakov, ki so jih predtem po njegovem ukazu namestili ob rusko-ukrajinski meji.

Rusija: To ne more iti mimo brez odgovora
Rusija je Ukrajini poslala protestno noto, v kateri je rusko zunanje ministrstvo incident označilo kot agresivno dejanje ukrajinske strani proti suverenosti ruskega ozemlja in državljanov Ruske federacije. "To predstavlja stopnjevanje nevarnosti za naše državljane, zdaj celo na našem ozemlju. Seveda to ne more iti mimo brez odgovora," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Grigori Karasin.

Ukrajinska stran ostro zanika odgovornost za napad."Enote, ki sodelujejo v protiteroristični ofenzivi, ne streljajo na ozemlje sosednje države in ne streljajo na poseljena območja," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega nacionalnega odbora za varnost in obrambo Andrij Lisenko.

Proruski uporniki prav tako zanikajo vpletenost v incident. Namestnik premierja samooklicane republike v Donecku Andrej Purgin je dejal, da je 90-odstotno prepričan, da so napad zakrivile ukrajinske sile, saj so uporniki skoraj brez orožja in posledično zelo previdni pri izbiri cilja streljanja.

Hudi boji pred Luganskom
Ruska tiskovna agencija Interfax je poročala, da so hudi boji izbruhnili v predmestju Luganska blizu meje z Rusijo, ki ga nadzorujejo uporniki. Ukrajinska vojska je upornike napadla s 70 tanki. Kijev je potrdil, da so bombardirali konvoj 100 oboroženih vozil in tovornjakov z uporniškimi borci, ki so vstopili v Ukrajino z ruske strani. Ukrajinske vojaške sile poročajo o sedmih žrtvah na svoji strani.

Oster odziv ukrajinskih sil na raketni napad upornikov
V soboto so ukrajinske oborožene sile v zračnih napadih v Donecku in Lugansku ubile 1.000 proruskih upornikov, potem ko so proruski uporniki v petek v raketnem napadu na obmejno postojanko na vzhodu Ukrajine ubili najmanj 30 ukrajinskih vojakov.