Odnosi med Rusijo in ZDA ostajajo napeti. Foto: EPA
Odnosi med Rusijo in ZDA ostajajo napeti. Foto: EPA

Kot poroča državna tiskovna agencija RIA, ki se sklicuje na anonimni vir znotraj ruskih oboroženih sil na Krimu, je ameriški rušilec Ross plul ob robu ruskih teritorialnih voda in v smeri Rusije.

"Posadka ladje je ravnala provokativno in agresivno, kar je zaskrbelo upravitelje nadzornih postaj in ladij Črnomorske flote," je povedal vir. "Nadzvočni jurišnik Su-24 je ameriški posadki pokazal pripravljenost, da strogo prepreči kršitev obmejne suverenosti in obrani interese države."

Rusija je polotok Krim, kjer je nameščena ruska Črnomorska flota, po referendumu priključila lani.

Rusko obrambno ministrstvo navedb ni komentiralo.

Igrice v zraku in na morju
Incident je zadnji v vrsti bližnjih srečanj med ruskimi in zahodnimi vojaškimi silami, ki so vse od začetka ukrajinske krize in v luči napetosti med Rusijo in Zahodom vse pogostejša. Pred tedni sta Velika Britanija in Švedska sporočili, da sta odposlali svoje lovce, da prestrežejo ruske bombnike, ki naj bi leteli blizu ozemelj omenjenih držav.

In ZDA so prejšnji mesec sporočile, da bodo vložile uradno pritožbo potem, ko je ruski lovec nad Baltikom v mednarodnem zračnem prostoru "površno" in "nevarno" prestregel ameriško izvidniško letalo.