Jair Bolsonaro, nekdanji vojaški poveljnik, je znan po seksističnih, rasističnih in homofobnih izjavah. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro, nekdanji vojaški poveljnik, je znan po seksističnih, rasističnih in homofobnih izjavah. Foto: Reuters

Desničarski populistični politik, ki bo vodenje največje države v Latinski Ameriki po oktobrski zmagi na volitvah prevzel 1. januarja, je že med predvolilno kampanjo obljubil, da bo eden njegovih prvih ukrepov ob izvolitvi zrahljanje zelo strogega orožarskega zakonika. Tega je kot odziv na eno najvišjih stopenj umorov na svetu leta 2003 sprejel senat.

Strogi pogoji za pridobitev dovoljenja

Sorodna novica Ali Jair Bolsonaro, "brazilski Trump", res prinaša konec demokracije v Braziliji?

Po veljavnem zakonu dovoljenje za posedovanje orožja lahko dovolijo le jasno določene skupine ljudi, kot so policisti in varnostniki, za pridobitev dovoljenja pa je treba predložiti dokaz o stalnem bivališču in zaposlitvi ter narediti psihološki preizkus in preizkus tehničnega poznavanja orožja. Vsak, ki orožje uporabi brez dovoljenja, je kaznovan s štirimi leti zaporne kazni. V prvem letu od sprejema zakona se je stopnja umorov znižala za osem odstotkov, policija pa je zasegla kar pol milijona pištol, pušk in drugega orožja.

175 umorov dnevno

A po prvih uspehih se je število umorov znova začelo dvigovati, poroča BBC, in Brazilija ima danes osmo najvišjo stopnjo umorov na svetu. Povedano drugače ‒ leta 2017 se je v državi zgodilo 63.880 umorov, kar pomeni 175 na dan. Med vzroki za tako veliko številko strokovnjaki navajajo pomanjkanje policistov in dejstvo, da se na brazilskem ozemlju odvija mednarodno prekupčevanje s kokainom. Največ umorov se zgodi v najrevnejših predelih na severovzhodu države, kot je zvezna država Rio Grande do Norte.

V zadnjih letih je v Braziliji znova naraslo tudi število smrtnih žrtev med policisti. Foto: Reuters
V zadnjih letih je v Braziliji znova naraslo tudi število smrtnih žrtev med policisti. Foto: Reuters

"Vsak ima lahko doma orožje"

Bolsonaro je prepričan, da bi sprememba zakona omogočila, da bi orožje prišlo v roke "dobrim ljudem, ki bi policistom pomagali v boju proti nasilnemu kriminalu". V predvolilni kampanji je večkrat zatrdil, da strogi zakoni nasilja niso zmanjšali. "Vsakemu poštenemu državljanu, moškemu ali ženski, bi moral dovoliti, da ima doma spravljeno orožje, če bi le ustrezal različnim kriterijem," je dejal Bolsonaro, ki je tudi odkrit podpornik ameriške orožarske zveze (NRA). Po novem zakonu do orožja ne bi mogli le posamezniki s policijsko kartoteko. Bolsonarov predlog bo moral prestati še glasovanje v kongresu, a naj bi ga podprli z veliko večino.

V avgustovski anketi je 58 odsotkov Brazilcev dejalo, da podpira zdajšnjo strožjo zakonodajo glede orožja.