S. in J. Amerika
Brazilija
Jair Bolsonaro je bil prepričan v svojo zmago že v prvem krogu, zato je še v soboto dejal: '28. oktobra bomo vsi lahko šli na plažo,' Foto: Reuters
Brazilija
Fernando Haddad je postal kandidat levičarske Delavske stranke, ker se zaradi sodnega procesa volitev ni mogel udeležiti nekdanji predsednik Inacio Lula da Silva. Foto: Reuters

Dodaj v

"Brazilski Trump", skrajno desni Jair Bolsonaro zmagal v prvem krogu volitev

Drugi krog bo 28. oktobra
8. oktober 2018 ob 09:13
Brasilia - MMC RTV SLO, Reuters, STA

V prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev v Braziliji je po skoraj vseh preštetih glasovnicah zmagal skrajno desni kandidat Jair Bolsonaro, ki je dobil dobrih 46 odstotkov glasov. V drugem krogu se bo pomeril s kandidatom levice Fernandom Haddadom.

Haddada je podprlo 29 odstotkov volivcev. Za zmago v prvem krogu je bilo treba zbrati 50 odstotkov glasov. Drugi krog volitev bo 28. oktobra, javnomnenjske ankete pa kažejo, da bosta kandidata v njem precej izenačena.

Bolsonaro trdi, da je bil zaradi težav na voliščih oropan za številne glasove, kar mu je onemogočilo zmago že v prvem krogu. Uradno se sicer ni pritožil in je zatrdil, da njegovi volivci ostajajo mobilizirani tudi za drugi krog.

Nasprotniki ga obtožujejo rasizma in seksizma
Bolsonara, nekdanjega vojaškega poveljnika, zaradi številnih kontroverznih izjav mnogi primerjajo z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Je podpornik vojaškega režima, ki je v državi vladal med letoma 1964 in 1985. V javnosti odmevajo njegovi pogosti besedni izpadi, ki jih kritiki označujejo za rasistične, homofobne in seksistične. 7. septembra ga je na predvolilnem shodu zabodel levičarski aktivist, rane pa so bile tako hude, da je bil v bolnišnici do 30. septembra. Ob odhodu iz bolnišnice ga je pred njo pričakala množica protestov, protesti proti njegovi kandidaturi zaradi njegovih seksističnih stališč pa so na poziv različnih ženskih gibanj potekali tudi po drugih brazilskih mestih.

Je oster nasprotnik splava, s čimer si je pridobil podporo milijonov katoličanov. Napoveduje znižanje proračunskega primanjkljaja do leta 2020, in sicer s privatizacijo in varčevalnimi ukrepi, zagovarja pa tudi liberalizacijo pravil glede nošnje orožja.

Bolsonaro: Pot blagostanja ali pot Venezuele
Po razglasitvi izidov v prvem krogu je po poročanju BBC-ja dejal, da lahko Brazilija izbere dve poti. "Prva je pot blagostanja, svobode, družine, Božje podpore. Druga je pot Venezuele. Ne moremo narediti še enega koraka v levo! Ne smemo se družiti s socializmom ali komunizmom."

Haddad namesto Lule
Zmernejši Haddad pa napoveduje pragmatično vladanje državi, napoveduje razširitev pristojnosti centralne banke, da bi ta bedela tudi nad brezposelnostjo, hkrati pa bi okrepil državne investicije in omejil privatizacijo. "Sam uporabljam le moč argumentov, ne pa moč orožja. Brazilska demokracija je ogrožena, moramo jo zaščititi," je dejal po objavi izidov.

Haddad je postal kandidat Delavske stranke, potem ko je sodišče zaradi korupcije onemogočilo kandidaturo nekdanjemu predsedniku, zelo priljubljenemu Luizu Inaciu Lulu da Silvi. Lula, ki je bil na čelu države med letoma 2003 in 2010, je tako odločil, da bo v boj za predsedniški položaj stopil Haddad, nekdanji župan Sao Paola in minister za šolstvo v njegovi vladi.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Es
# 08.10.2018 ob 10:38
Skrajno desni grozni rasist skoraj dobil polovico glasov v državi, kjer je manj kot polovica prebivalcev belcev. Torej so za tega fašista množično glasovali tudi nebelci. Ampak Rtv-ja to ne zanima. Važno, da izvajajo svojo propagando nemoteno naprej.
zamudnik
# 08.10.2018 ob 09:51
Pa imamo spet "skrajno desnega" in "zmernejšega". Tak je to, ne?
patriot1970
# 08.10.2018 ob 09:55
Levicarski aktivist zabodel skrajnega desnicarja
čak mal noris
# 08.10.2018 ob 10:01
No, pa je naši Levici šel po gobe en potencialen izlet.
johann
# 08.10.2018 ob 11:21
RTV nam zopet laže in zavaja. Bolsonara je namreč obljubil, da bo poskušal zmanjšati revščino in nasilje v revni četrtih veliki mest, kjer sedaj vlada popolno brezvladje in anarhija. Stanje pa se je v času levičarski vlad dramatično poslabšalo.
Seveda novinar A. P. J. o tem ni poročal niti besedice.
luna med oblaki
# 08.10.2018 ob 10:10
Čeprav ga obtožujejo rasizma in seksizma, je zmagal v prvem krogu volitev. K zmagi mu je sigurno "pripomogel" napad levičarskega aktivista, oz. skrajneža. Ljudje so ga volili, ker se bojijo, da bi se tudi tukaj odvijala zgodba Venezuele, kot posledica dolgoletne levičarske vlade.
Sicer pa, bomo videli, kaj bo prinesel drugi krog volitev.
Sussudio
# 08.10.2018 ob 11:19
Desni politik je v vsakem primeru skrajen, levičar ki zabode politika pa je aktivist, ker levi politični pol ne premore skrajnost, ekstremizma... samo ljubezen in strpnost, tudi ko nože zabode v nasprotnike.
In za tako medijsko poročanje mi plačujemo prisilni prispevek? Podprimo dobre medije? Dobre???
Nacionalni medij garancija za objektivno poročanje?

Brazilski Trump, skrajni desničar, fašist, rasist... seveda, da. Rasist v eni najbolj rasno mešanih držav.
Nasprotniki ga obtožujejo da... seveda pa rtvslo ne bo nikoli pisal kako nasprotniki obtožujejo leve politike. Ne, ker to so obtožbe skrajnih desničarjev... in pri nas štejejo samo besede skrajnih levičarje oziroma ne, taki ne obstajajo. Obstajajo samo zmerni strpni levičarji, aktivisti, taki ki uporabljajo mitraljeze, nože... v namene miru.
Rui
# 08.10.2018 ob 11:13
A.P.J.

Kaj v bistvu pomeni skrajno desni?
Jon Sneg
# 08.10.2018 ob 11:29
Kaj je levo in kaj desno na politični shemi se je dodobra spremenilo v zdajšnjih časih. Moderna levica je marsikje izgubila svoj kompas, ko je od tega, da bi se zavzemala za malega človeka, delavca obrnila predvsem v zagovornika raznih LGBT agend, kakor tudi odpiranju meja in nekontroliranemu priseljevanju. Desnica po drugi strani pa se deli na globalistično desnico, ki zagovarja divji kapitalizem, korporacije, za malega človeka in okolje škodljive trgovinske sporazume in nacionalistično desnico.
plavired
# 09.10.2018 ob 23:29
Lol Trump = Skrajni Desničar.

Slovenski novinarski smetani se je pa res že skisal.
Črnibog
# 08.10.2018 ob 16:59
V javnosti odmevajo njegovi pogosti besedni izpadi, ki jih kritiki označujejo za rasistične, homofobne in seksistične. 7. septembra ga je na predvolilnem shodu zabodel levičarski aktivist, rane pa so bile tako hude, da je bil v bolnišnici do 30. septembra.

Aha, ni skrajen, niti morilec, psihopat, škodljiv družbi, ker se je želel "znebiti" motečega elementa z desne. Težko verjameš, da RTV podpira morilce, a tako je to, če te nese v pravo smer.
Boris_j
# 08.10.2018 ob 12:35
Seveda nekateri posplosujete in pišete povsem enostransko. Za vas je "levica" le Maduro in nič drugega. Kaj pa Franklin Delano Roosevelt, takorekoč liberalni rešitelj kapitalizma? Kaj pa celo Chavez, ki je v svojem času dokazano znižal ekstremno revščino v Venezueli za več kot polovico? Kaj pa grška Syriza, ki Grčijo dokazano ohranja v visoki brezposelnosti ravno s tem, ko se odpoduje svojemu programu in uboga Trojko? Itd, itd...

Če nimate nobene niansiranosti in če vas daje bolezen selektivnih dokazov, ne razumete skoraj nič in morda celo mislite, da ste najboljši. Resnica je pač precej bolj zapletena in potem po nepotrebnem boleča. Zlasti za tiste, ki so pretirano nagnjeni k selektivnim evidencam.
Sussudio
# 08.10.2018 ob 11:24
apache666
razočarano ljudstvo, ki želi kri je ravno levi volilni bazen. Proletarci, delavci neizobraženi, reveži... leva politična opcija ki cel čas hujska proti sistemu. Proti "bogatunom" (čeprav so ravno levi politiki prvi bogataši, brez zaslug), proti "zlobnemim" kapitalistom, proti veram... leta 2018 se ponavlja zgodovina izpred 100-70 let. Krvi žejni bi spet zganjali nasilne, krvave, uničujoče revolucije.
AM
# 09.10.2018 ob 22:46
V Sloveniji bi potrebovali predsedniški sistem. Izvolimo enega človeka z več kot 50% glasov in potem ta sestavi vlado.

Potem ne bi bilo izgovorov, češ, smo bili majhna stranka v koaliciji....
Capitalism
# 08.10.2018 ob 15:15
"Levicarski aktivist zabodel skrajnega desnicarja"

Nivo levega druzbenopoliticnega idiotizma se kar isce svoje dno.
Sussudio
# 08.10.2018 ob 11:27
Boris_j
vedno je bilo tako da so ravno levičarji prinesli pekel in revščino.
Na katerem koli koncu sveta so levičarji prevzeli absolutno oblast so iz države ustvarili daleč najbolj reven, totalitaren in zaostal kos zemlje.
Capitalism
# 08.10.2018 ob 15:20
Skrajen je tudi cas za masovno odpuscanje ideoloskih omejencev na RTV.

Slovenija resno potrebuje desno vlado.
MPK2
# 08.10.2018 ob 14:56
Zanimivo, da na RTV prebereš "SKRAJNI LEVIČAR", sem mislil da v Rtvjevem vrhunskem in "nepristranskem" besednem zakladu to ne obstaja!?
bogaboječ
# 08.10.2018 ob 13:21
https://www.youtube.com/watch?v=FsZ3p9gO
kpY
Sussudio
# 08.10.2018 ob 11:56
Jon Sneg
ja seveda najlažje je idealizirati levico in demonizirati desnico. Levica za malega človeka ki je sedaj le malo izgubila kompas... desnica pa ali za malega človeka škodljiva ali nacionalistična.
Si se kdaj zamislil da je morda kapitalistična meritokratična desnica doprinesla družbi še največ napredka, bogastva...? Kaj pa je prinesla levica? Pretirano prerazporejanje (nekaterim ogromno, nekaterim malo) predvsem pa ekonomsko zaostalost. Z ekonomsko zaostalostjo pa seveda še splošno revščino. Kdo tu najbolj nastrada? Spet mali človek in zagotovo ne levičarska smetana na oblast.
Glej levičarske režime, glej Venezuelo... Ko zafuraš gospodarstvo nimaš kaj prida prerazporejati med male ljudi.
Sussudio
# 08.10.2018 ob 12:23
Boris_j
Naraščajoči trend v prvem in drugem desetletju tega stoletja je bil splošen za celotno južno ameriko. Začel se je natančno leta 2002. Niso to nikakršne zasluge Lule. To ve vsak južni američan pa tudi vsak človek ki je malo seznanjen s politiko in ekonomijo južne amerike.
Če bi se spustili na tvoj nivo bi lahko marsikdo rekel da se je rast začela še s predhodnikom Lule, desno-sredinskim Cardosom, ki je pred tem vladal 8 let in postavil temelje za rast.
Ampak najlažje se je sklicevati na nacionalno rast ko raste cela regija.
Tudi SFRJ se lahko ponaša s povojno rastjo. Kdo pa ni gospodarsko rastel v Evropi po drugi svetovni vojni? A ni vendarle bolj pomembno in bolj sramotno dejstvo da je bila SFRJ daleč med manj rastočimi gospodarstvi v Evropi? Vzhodna Evropa, sploh pa Balkan neprimerljivo manj rasli kot pa zahodna Evropa.
Tudi Janša v obdobju 2004-2008 in Cerar v obdobju 2014-2018 se sklicujeta na rast ki jo je bolj kot ne vodila ostala Evropa ne pa mi sami.
Pa se vrnimo k južni ameriki. Si seznanjen s tem da je Brazilja leta 2014 gospodarsko občutno padla medtem ko so naprimer Argentina, Čile... obdržale trend rasti? Jasno da je politika Lule bila na teh volitvah kaznovana.
Tudi Venezuela s Chavezom in Madurom se je ponašala s čudoviti populističnimi cilji... nato pa se je s časom pokazalo kam vodi taka politika.
Sicer pa si lahko pogledaš še zgled levičarske avtokracije: Kubo. Nekoč ameriška regija razvojno na nivoju Floride, nato pa dno celotnega ameriškega kontinenta.
Boris_j
# 08.10.2018 ob 11:52
Nekdo trdi, da so levičarji kadarkoli so vladali prinesli le revščino. Poglejmo dejstva v Braziliji: v prvem desetletju tega stoletja je pod Lulovo vladavino Brazilija postala kolos juga, mogočno globalno gospodarstvo, prva črka v kratici BRICS držav, ki je tudi dejansko zmanjšala revščino in med drugim uvedla tudi svoj UTD. V istem času se je celotna Južna Amerika nekoliko tiho osvobodila nekdanjih evropskih in ameriških gospodarjev in nagnala ven tudi uničevalni IMF. Cel južnoameriški kontitnet uživa največjo neodvisnost v 500 letih odkar svetu vlada Zahod, vključno z Brazilijo. Prvič odkar so na njihova kontinentalna tla stopili genocidni konkvistadorji imajo resnično globalno veljavo.

A noben cikel rasti in "dobrih časov" ne traja večno, tudi za Kitajsko ne bo in seveda tudi za ZDA ni. In ko so številni pametni kako so krivi bodisi levi ali desni, naj se zavedajo da obstajajo globji cikli rasti in razvoja, ki so do neke mere neodvisni od vladnih politik in bolj od globalnih dejavnikov. Nekaj kar vsekakor velja tudi za majhno Slovenijo, zato ne nasedajmo vladam, ki si enostransko jemljejo zasluge, a jih tudi slepo ne obtožujmo za vse slabo.
Boris_j
# 08.10.2018 ob 10:14
Quo vadis Brazilija? Razumljivo je, saj trpiš recesijo, korupcijo, kriminal in revščino in da dobrih dni že nekaj časa ni več, a desni zblojenci kot je Bolsonaro te zgolj s krščansko mano iz nebes ne bodo pripeljali nikamor. Kvečjemu v nov krog pekla, vedno je bilo tako.
mb128
# 08.10.2018 ob 09:19
Z nestrpnostjo pričakujem showdown Brazilia first vs. Us first! Le kdo bo tukaj first zares?!
apache666
# 08.10.2018 ob 11:09
Levica ima povsod po svetu veliko tezavo. Bori se proti izjemno pretkani, pogumni, nasilni, pozegnani s cerkvijo desnici. Pa tu imamo se placane komentatorje, kup desnih medijev, cerkev in seveda razocarano ljudstvo ki zelu kri. Vspon desnice vedno vodi v vojno
Kazalo