S. in J. Amerika
Kolone vozil na poti na varno. Foto: Pina Rotar
Ljubljančanka Pina Rotar živi v Myrtle Beachu, obalnem kraju s približno 32.000 prebivalci. Foto: Osebni arhiv Pine Rotar
Izpraznjene trgovine. Foto: Pina Rotar
Za območje Myrtle Beach so oblasti ukazale evakuacijo. Foto: Pina Rotar
Jaz sem seboj vzela vse, kar sem imela, saj sem imela v hiši najeto le sobo. Drugi pa s seboj odnesejo le najpotrebnejše. Od oblek, nekaj hrane, manjše elektronske naprave in pa seveda vse pomembne dokumente. Omejitev sicer ni, saj vsak napakira le svoj avto, so pa oblasti dajale navodila, kaj moraš imeti pri sebi in kako naj bi bile pomembne stvari zapakirane." Foto: Pina Rotar
V Severni Karolini je bregove prestopilo že 16 rek, še tri naj bi jih do jutri. Foto: Reuters

Dodaj v

Slovenka v Južni Karolini: "Ko sem izvedela, da naj bi Florence zadela moj kraj, sem takoj spakirala"

Guverner Cooper prebivalce poziva, naj se še ne vračajo domov
19. september 2018 ob 12:50
Myrtle Beach - MMC RTV SLO

Čeprav je orkan Florence oslabel v tropsko depresijo, so oblasti zaradi nevarnosti za predele na predvideni poti orkana odredile evakuacijo. Med evakuiranimi je bila tudi Pina Rotar, ki se je zaradi grožnje naraslih voda iz Myrtle Beacha v Južni Karolini za teden dni na varno umaknila za več ur vožnje k prijateljem na jezero Secession. Po tednu dni se je vrnila v domači kraj, ne pa tudi še v domačo hišo.

"Trenutno sem nastanjena pri prijateljih, saj do hiše, kjer živim, še vedno nimam dostopa," je povedala za MMC. Njena hiša je namreč od obale oddaljena le 200 metrov. Kot pravi, je bila to zanjo posebna izkušnja, tisti pa, ki živijo v ob obalnih mestih, so tega navajeni vsako leto. "Ljudje so ta del leta poimenovali kar 'hurrication' (op. izpeljanka iz hurrican (orkan) in vacation (počitnice)), saj jih veliko to izkoristi za počitnice."

Florence je najprej trčila v Severno Karolino, kjer se na nekaterih območjih spoprijemajo z obsežnimi poplavami, poročajo tudi o 26 žrtvah. Na poti do Južne Karoline pa je potem že močno oslabela, še vedno pa prinesla obilne padavine. Kot pravi sogovornica, so trenutne razmere hujše ravno zaradi hudih poplav, ki so zajele območje. Veliko domov je uničenih, kraji pa bodo potrebovali kar nekaj časa, da si bodo opomogli, še dodaja.

Kaj se je dogajalo pretekli teden?
"Ko smo izvedeli, da naj bi Florence zadela naravnost v Myrtle Beach, mi je bilo hitro jasno, da bo soseska, kjer stanujem, evakuirana prva. Zato sem se odločila, da vse svoje stvari spakiram še isti dan, ne glede na to, da še nisem bila obveščena o evakuaciji," pripoveduje o dogajanju pretekli ponedeljek. Kot pravi, se je ob napovedi pričakovano počutila precej prestrašeno, saj še nikoli ni videla česa podobnega. Na vprašanje, ali so oblasti pretiravale z opozorili o nevarnosti, – Florence je pozneje močno oslabela, odgovarja nikalno. "Prva napoved orkana je bila precej huda in se je šele pozneje omilila."

Še isti večer, ko se je odločila za odhod, so jo obvestili, da mora svoj dom zapustiti do naslednjega dne (torka) do 12. ure, po tej uri vstop v njen del mesta ni bil več dovoljen. Orkan naj bi mesto zajel sprva v četrtek popoldne.

Večina se na varno odpravi v lastni režiji
Kot je pojasnila, so oblasti organizirale javna zatočišča za ljudi, ki nimajo možnosti nastanitve pri družinskih članih oz. prijateljih ali pa nimajo financ za nastanitev v hotelu. Večina ljudi, med njimi je bila tudi sama, pa se je odločila za lastno rešitev in se odpeljala v bolj oddaljene kraje v državi k znancem, ki naj bi bile zunaj dosega orkana.

Sama sem se še z nekaj prijatelji odpeljala na Secession Lake k drugim prijateljem. "Poleg mene je bilo tam nastanjenih še nekaj družinskih prijateljev z otroki. Ljudje so večinoma odpotovali na Florido, v Atlanto in v bližnja velika mesta," pojasni dogajanje v preteklih dneh.

Kako človek odreagira, ko mu povedo, da mora oditi od doma? "Jaz sem seboj vzela vse, kar sem imela, saj sem imela v hiši najeto le sobo. Drugi pa s seboj odnesejo le najnujnejše. Od oblek, nekaj hrane, manjše elektronske naprave in pa seveda vse pomembne dokumente. Omejitev sicer ni, saj vsak napakira le svoj avto, so pa oblasti dajale navodila, kaj moraš imeti pri sebi in kako naj bi bile pomembne stvari zapakirane."

Ob tem dodaja, da ljudje svoje hiše po navadi izpraznijo ali pa pohištvo premaknejo v zgornja nadstropja. Okna zavarujejo z lesom, pred vrata in okna pa postavijo peščene vreče.

Ob takšnih dogodkih je zelo pomembna informiranost o razmerah. Na vprašanje, kako je bilo urejeno to, odgovarja, da informacije objavljajo ves čas. "V novicah ali pa na spletnih straneh objavljajo, kakšna je trenutna situacija v kraju ali soseski, kjer živiš, kdaj se odprejo ceste, da se lahko vrneš domov in tako naprej."

Guverner Cooper: Ne vračajte se še domov!
Kot že omenjeno, narasle vode ogrožajo številne prebivalce Severne Karoline, kjer je za posledicami Florence umrlo najmanj 26 ljudi, skupno pa je terjala 35 žrtev, poroča Reuters. Guverner te ameriške zvezne države Roy Cooper je pozval prebivalce, naj ostanejo v zavetiščih in drugod na varnem, saj se voda še naprej zvišuje. "Vem, da je bilo težko zapustiti svoj dom in da je še težje čakati. Toda prosim, zaradi vaše varnosti vas pozivam, da se še ne vračate domov." Gladine tamkajšnji rek še naprej naraščajo. 16 jih je že poplavilo, do četrtka naj bi se številka povišala še za tri, je v torek dejal guverner Cooper. V Severni Karolini je zaprtih več kot 1.100 cest, v Južni Karolini pa 40. Obe Karolini bo po napovedih danes obiskal predsednik Donald Trump.

Samo v obalnem mestu New Bern v Severni Karolini je poplavljenih več kot 4.000 domov. Po oceni analitikov Moody's bi Florence lahko povzročila za 22 milijard dolarjev škode, večino na nepremičninah, navaja BBC. V Severni Karolini je zdaj po navedbah Reutersa v zavetiščih okoli 15.000 ljudi, več kot 200.000 jih je brez elektrike. Eno največjih ameriških perutninskih podjetij Sanderson Farms je sporočilo, da je v povodnji poginilo 1,7 milijona piščancev.

Foto v galeriji : Reuters

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 19.09.2018 ob 15:15
V Nigeriji pa 100 mrtvih zaradi poplav pa nobenih komentarjev...
klik...
Bokisan
# 19.09.2018 ob 15:03
Slika 14 me spominja na poplave na Vič-u leta 2014, ko je gospa z balkona tulila v kamero, da nima kruha, pod blokom pa je bilo 10cm vode.
Bokisan
# 19.09.2018 ob 14:39
Na sliki 12 se lepo vidi zakaj Američanom vsak veter (in dež) odnese pol stavb. 10 cm peska + 3 cm asfalta "and they call it a road".
Mojca46
# 19.09.2018 ob 14:04
Živali pa vedno najkrajso odnesejo.
knesigail
# 19.09.2018 ob 14:45
Če ne bi gradili hiš iz "popndekla" bi lahko komot ostali.
pelicango
# 19.09.2018 ob 13:16
hmmm.

prva slika iz avtomobila me spominja na 1.sezono The Walking Death...
moj komentar
# 19.09.2018 ob 16:15
Infrastruktura pa obupna. leseni električni drogovi, lesene stavbe, slab asfalt.....
snjaper
# 19.09.2018 ob 15:27
Hor, to pa zato ker ni na očeh, zasipajo nas z novicami za katere hočejo, da jih pogledamo...
slodroid
# 19.09.2018 ob 19:01
To, da je Slovenka, je nadvse pomemben podatek. :P
galoper
# 19.09.2018 ob 15:29
A jih še ni izučilo koliko časa orkan ostaja pri močeh? Računalnik le z algoritmom, ki ga napiše človek, obdela vnešene podatke.
Natasya
# 19.09.2018 ob 13:59
Kam pa greš potem, ko moraš zapustiti dom? Hotel?
pobrisan
# 19.09.2018 ob 13:43
Ubogi ljudje.
deficente
# 19.09.2018 ob 18:06
Ti njihovi hurikani me vedno spomnijo na pravljico o treh prašičkih - če bi imeli normalne hiše, ne bi bilo nič hudega, tisto njihovo montažno sr...je pa seveda odnese že najmanjši veter. Ameri so ko cigani - daj mu 5$ višjo plačo, pa bo šel živet na drugi konec kontinenta in jim je škoda denarja za normalen dom, zato se mi v takšnih primerih čisto nič ne smilijo. To je malo močnejša burja, v Vipavi otroci v takšnem vremenu igrajo nogomet!
luna med oblaki
# 19.09.2018 ob 17:47
Iz Slovenije vam pošiljamo pozdrave in dobre želje.
HOR
# 19.09.2018 ob 14:47
Se je skratka pravočasno in brez ovir umaknila in orkan videla po TV kakor mi v Sloveniji, po potrebi pa bo najela novo sobo...
Tropinar
# 19.09.2018 ob 17:24
Te zapuščene hiše potem kdo čuva, al ni notri nič vrednega za odnest?
aaa
# 20.09.2018 ob 12:02

deficente

Ti njihovi hurikani me vedno spomnijo na pravljico o treh prašičkih - če bi imeli normalne hiše, ne bi bilo nič hudega, tisto njihovo montažno sr...je pa seveda odnese že najmanjši veter. Ameri so ko cigani - daj mu 5$ višjo plačo, pa bo šel živet na drugi konec kontinenta in jim je škoda denarja za normalen dom, zato se mi v takšnih primerih čisto nič ne smilijo.


Analogno toči in slovenskim ciglom na strehah. Verjamem, da se ti tudi Slovenci ki jim toča stolče strehe prav nič ne smilijo.
zeus-zengg
# 20.09.2018 ob 10:26
Slovenka v Južni Karolini: "Ko sem izvedela, da naj bi Florence zadela moj kraj, sem takoj spakirala"
--------------
korajža pa taka - ni kaj prava Slovenka ..
DamnDyD
# 20.09.2018 ob 04:03
In pa, in pa, in pa, in pa, in pa in pa, in pa ...
Dragi novinarji: Ali lahko prosim prenehate s tem odvečnim mašilom "in pa"!? Dovolj je "in"! Zadnje čase se pojavlja v vseh medijih in pa in pa in pa mi gre že pošteno na živce!
Slovenski jezik je lep. Naj tak tudi ostane!
HOR
# 20.09.2018 ob 02:36
Pa še malo bolj strokovno o tem in ostalih orkanih v ZDA ( bolj malo vpliva globalnega segrevanja...)...
klik...
HOR
# 20.09.2018 ob 01:19
"...Prva napoved orkana je bila precej huda in se je šele pozneje omilila..."

...
Toliko o tem kako dobro in precizno znajo napovedovati vremenske oziroma klimatske pojave, pa se delajo pametne in bi nas radi prepričali, da vedo kakšni bodo ti pojavi čez desetletja, ne obvladajo pa niti napovedi razvoja posameznega orkana za nekaj dni naprej...
HOR
# 19.09.2018 ob 16:32
@snjaper
# 19.09.2018 ob 15:27

Ja tudi. Ampak tu so objavili novico pa tudi nič... -klik...
PikiMiki
# 19.09.2018 ob 14:51
Vse skupi ni blo nič, paniko so pa delali kot da bo pol Amerike odneslo. Tipičena Ameriška logika življenja kjer mora večina prebivalstva živeti v nenehnem strahu.
WeeBay
# 19.09.2018 ob 13:58
Zanimiv članek. Najhuje je na srečo že mimo.

TRUMP2020
mooodeeel
# 19.09.2018 ob 13:37
Zivi v ZDA? Ena zvezdica za ta prispevek...
Strummer
# 19.09.2018 ob 13:24
Kaj pa zivi v Myrtle beachu? V šiški te pač ne bo orkan zadel.
Kazalo