S. in J. Amerika
Prosilki za azil iz Hondurasa so ZDA v Teksasu, kamor so jo odvedli, vrnili šest let starega sina. Svoje starše že več kot mesec dni ni videlo več kot 2.00 otrok, tudi mlajših od pet let. Foto: Reuters
Obisk ameriške delegacije v Mehiki so spremljali protesti. Foto: Reuters
VIDEO
Ameriške oblasti staršem...

Dodaj v

Sodnik odredil ameriški vladi: Stroškov vrnitve otrok ne prelagajte na starše

ZDA nimajo urejenega sistema za spremljanje odvzetih otrok
14. julij 2018 ob 11:22,
zadnji poseg: 14. julij 2018 ob 13:38
Washington - MMC RTV SLO, STA

ZDA še vedno niso s starši združile okoli 2.000 otrok, ki so jim jih odvzeli na meji z Mehiko, od staršev pa naj bi celo zahtevali plačilo stroškov njihove vrnitve. Stanje na meji si je ogledal ameriški sekretar Mike Pompeo.

Pompeo je prišel v Mehiko na čelu delegacije, v kateri so tudi Trumpov zet Jared Kushner, minister za finance Steven Mnuchin in ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen. Srečali so se z zdajšnjim predsednikom Peno Nietom in novim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem, ki bo oblast prevzel konec leta. Glavne teme pogovorov so bile čezmejni kriminal, mamila, trgovinsko sodelovanje med državama in migracije, ki so zaradi ameriške politike odvzemanja otrok staršem migrantom na meji med ZDA in Mehiko še kako aktualna tema.

Pena Nieto je pozval ZDA k čim hitrejši vrnitvi otrok staršem, ki so jim jih odvzeli pri nedovoljenem prestopu meje z ZDA. Trumpovi vladi je do sodno določenega roka uspelo najti in vrniti le polovico od približno 100 otrok, mlajših od petih let, saj nima urejenega sistema za spremljanje odvzetih otrok in njihovih staršev.

Alison po mesecu dni vrnjena mami
Po enem mesecu je svojo mamo tako videla tudi šestletna Alison, ena od deklic, katere obup je bilo slišati na zvočnem posnetku dogajanja na meji, ki je nedavno obšel svet.

V medijih pa je zaokrožila tudi informacija, da naj bi nekateri starši dobili celo obvestilo, da morajo plačati več sto dolarjev za ponovno združitev s svojimi otroki. "Nobenega smisla ne vidim v tem, da bi moral kateri koli od staršev plačati za kar koli. Vlada mora vrniti otroke in sama plačati stroške," je odločil sodnik, ki je pred tedni izdal ukaz, da naj vlada vrne najprej otroke, mlajše od petih let, potem pa še približno 2.000 starejših otrok.

Prihod ameriške delegacije spremljali protesti
Pompeo je priznal, da so med državama napetosti, vendar je pred srečanjem z Lopezom Obradorjem dejal, da Trump ceni odnose in jih želi izboljšati, kar ne nazadnje kaže tudi prihod delegacije v mehiško prestolnico.

Ameriško delegacijo so na poti po prestolnici Mehike spremljali protesti z zahtevami po vrnitvi otrok in zmerjanje predsednika ZDA Donalda Trumpa. V predvolilni kampanji leta 2016 je namreč Trump dobival politične točke tudi na račun kritik Mehike, ki jo je označil za državo korupcije, mamil in kriminala, Mehičane pa za "kriminalce in posiljevalce". Hkrati je napovedoval gradnjo zidu na 3.200 kilometrov dolgi meji, katere stroške bi pokrila kar Mehika.

ZDA predstavljajo 80-odstotni izvozni trg za Mehike, Mehika pa je tretji največji trgovinski partner za ZDA. Trumpu ni všeč sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta) in bi ga rad predelal, da bi imele ZDA več koristi od tega. Mehika je gospodarsko napredovala, predvsem zaradi svobodne trgovine med državama, zato od tam ni več množičnih migracij v ZDA; te prihajajo predvsem iz Srednje Amerike, kjer sejejo strah ulične tolpe, ki so jih ustanovili kriminalci, izgnani iz ZDA.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 14.07.2018 ob 16:00
Res čisto v stilu Trumpa in njegove logike socialnega darvinizma,.... Ste vedeli da so nacisti tudi ropali svoje žrtve? Ja in tudi ločevali so starše od otrok,...
Rasta75
# 15.07.2018 ob 11:54
patriot1970
# 14.07.2018 ob 12:52
Srečali so se z zdajšnjim predsednikom Peno Nietom in novim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem,

Na vso srečo,....bo v Mehiki oblast v kratkem prevzel skrajno levičarski Lopez,.....pa ne bo več najmanjše potrebe za migriranje iz Mehike v Trumpove "nehumane" ZDA!
Pa še vsi ilegalci iz ZDA,....bodo lahko našli svoj eldorado v Mehiki!


V članku pa piše:
Mehika je gospodarsko napredovala, predvsem zaradi svobodne trgovine med državama, zato od tam ni več množičnih migracij v ZDA; te prihajajo predvsem iz Srednje Amerike, kjer sejejo strah ulične tolpe, ki so jih ustanovili kriminalci, izgnani iz ZDA.

Tako da, dragi patriot1970, za pametovanje rabiš vsaj neko minimalno funkcionalno pismenost.
m72
# 14.07.2018 ob 12:08
"Sodnik odredil ameriški vladi, naj plača stroške združitve otrok s starši"

Ja, menda. Kdo pa drugi.
QUENDI
# 14.07.2018 ob 13:13
.....Glavne teme pogovorov so bile čezmejni kriminal, mamila, trgovinsko sodelovanje med državama in migracije.......bi se norali tudi o zapiranju ameriškega trga uporabnikov drog - predvsem tistega elitnega.......
Murko
# 16.07.2018 ob 11:33
Ziher ga bodo upoštevali.
Miša
# 15.07.2018 ob 20:09
Pravilno!!!!! To so nezakoniti migranti, treba jih je kaznovati. Za pravila vedo tudi migranti.
patriot1970
# 14.07.2018 ob 17:09
Ramus

# 14.07.2018 ob 16:00
Prijavi neprimerno vsebino Res čisto v stilu Trumpa in njegove logike socialnega darvinizma,.... Ste vedeli da so nacisti tudi ropali svoje žrtve? Ja in tudi ločevali so starše od otrok,...


....vse to vemo,...le tega ne vemo še,...ali so se res Romi, Judje, Slovani,... na vse pretege trudili ilegalno vstopiti v nacistično Nemčijo, ...kot se danes Mehičani trudijo vstopiti v "nacistične" ZDA!
Joze Koder
# 14.07.2018 ob 13:34
Srečanje Trump-Putin, Združitev otrok.

Ja dajte še kaj je treba napisati, da bo dnevna kvota anti Trump/ZDA člankov dosežena.
janezi
# 16.07.2018 ob 10:22
Res čisto v stilu Trumpa in njegove logike socialnega darvinizma,.... Ste vedeli da so nacisti tudi ropali svoje žrtve? Ja in tudi ločevali so starše od otrok,...
----------------------
res nacistična ideologija je bila antičloveška totalno.Pa tudi kakšna druga je bila že taka.Stalinova SSSR je že imela tako politiko.Pa je bila menda najbolj...
janezi
# 16.07.2018 ob 10:16
willkomen Mechikanos..So čudni ti amerikanos,nočejo emigrantov ki nimajo papirjev.
patriot1970
# 14.07.2018 ob 12:50
Kot kaže si v zadnjem času Trump in Salvini izmenjujeta publiciteto na "našem" MMC-ju!

Ja hudiča....vedno več je teh "desničarjev" na oblasti,...po katerih je potrebno pljuvati!
Rasta75
# 14.07.2018 ob 11:56
Trumpova administracija je tako kot Trump popolnoma raztresena in nesposobna.
patriot1970
# 14.07.2018 ob 17:07
Je pa lepo da (glede na število komentarjev) Trumpofobija počasi popušča!
Bo MMC ubral kakšno novo taktiko?
patriot1970
# 14.07.2018 ob 12:52
Srečali so se z zdajšnjim predsednikom Peno Nietom in novim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem,

Na vso srečo,....bo v Mehiki oblast v kratkem prevzel skrajno levičarski Lopez,.....pa ne bo več najmanjše potrebe za migriranje iz Mehike v Trumpove "nehumane" ZDA!
Pa še vsi ilegalci iz ZDA,....bodo lahko našli svoj eldorado v Mehiki!
Kazalo