Trump med govorom v Beli hiši. Foto: Reuters
Trump med govorom v Beli hiši. Foto: Reuters

"Te zlovešče ideologije je treba premagati," je v Beli hiši dejal Trump in tako neposredno obsodil ideologijo nadvlade bele rase, česar ni storil po napadu privrženca te ideologije na shodu v Charlottesvillu, ki je z avtomobilom povozil udeleženko. Čez teden dni bo minilo dve leti od dogodka.

Pokol v El Pasu, v katerem je 21-letni Patrick Crusius ubil 22 ljudi, policija obravnava kot rasno motiviranega, saj naj bi napadalec pred napadom na spletni objavil svoj rasistični manifest.

"V Ameriki ni prostora za sovraštvo. Sovraštvo izkrivi um, pustoši srce in požre dušo," je še dejal ameriški predsednik.

Trump v govoru ni več odpiral teme nadzora prodaje orožja, ki ga je omenjal na Twitterju. Namesto tega je pozval k reformi področja duševnega zdravja in h kulturnim spremembam, pri čemer je omenil nasilje v videoigrah.

Večkrat je spregovoril o temnih plateh medmrežja, na katerih so mladi izpostavljeni negativnim vplivom, povzema National Public Radio (NPR).

Trump obsodil sovraštvo, fanatizem in rasizem

Združevanje reform zakonodaje o priseljevanju in orožju?

"Ne moremo dopustiti, da bi tisti, ki so umrli v El Pasu in Daytonu, umrli zaman. Enako velja za hudo ranjene. Nikoli jih ne bomo pozabili, niti vseh tistih pred njimi," je pred govorom Trump zapisal na Twitterju. "Republikanci in demokrati morajo stopiti skupaj in omogočiti temeljite preglede, mogoče združiti to zakonodajo z nadvse potrebno reformo o priseljevanju."

Njegovi kritiki so na Twitterju pobudo obsodili in povezovanje migracij ter nadzora prodaje orožja označili za popolnoma neprimerno, saj sta nedavna napada izvedla Američana.

Trump je za porast jeze in srda v ZDA delno okrivil tudi medije. "Mediji imajo veliko odgovornost do življenja in varnosti v naši državi. Lažne novice so obsežno pripomogle k jezi in srdu, ki se je nabiral več let. Poročanje mora postati pravično, uravnoteženo in nepristransko ali pa se bodo te hude težave še stopnjevale," je tvitnil.

Trump je v pogovoru z novinarji v New Jerseyju dejal, da se je pogovarjal s FBI-jem, pravosodnim ministrom Williamom Barrom in člani kongresa o ukrepih, da bi preprečili tovrstno nasilje. Foto: Reuters
Trump je v pogovoru z novinarji v New Jerseyju dejal, da se je pogovarjal s FBI-jem, pravosodnim ministrom Williamom Barrom in člani kongresa o ukrepih, da bi preprečili tovrstno nasilje. Foto: Reuters

El Paso primer domačega terorizma

Oblasti medtem še naprej preiskujejo, kaj je gnalo 21-letnega Patricka Crusiusa, da je šel iz domačega Dallasa v tisoč kilometrov oddaljeni El Paso, kjer je ubil 22 ljudi, ranjenih je 24. Med preminulimi je sedem mehiških državljanov, ranjenih pa devet. V ponedeljek sta po navedbah policije še dva izmed ranjencev podlegla poškodbam, s čimer se je število ubitih povišalo na 22.

Napad obravnavajo kot primer domačega terorizma, po besedah teksaškega guvernerja Grega Abbotta pa se zdi, da je šlo za zločin iz sovraštva. Policija je rasistični manifest, ki so ga povezali z napadalcem, označila kot dokaz, da je bil pokol rasno motiviran.

Sorodna novica Demokrati po strelskih pokolih jezo uprli v Trumpov rasizem

FBI je v nedeljo v izjavi sporočil, da napad "odslikava prisotno grožnjo domačih nasilnih skrajnežev in napadalcev iz sovraštva". FBI je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko sobotna napada in drugi podobni napadi iz preteklosti spodbudili več ameriških skrajnežev, da izvedejo podobna nasilna dejanja. "FBI prosi ameriško javnost, da oblastem poroča o vsaki sumljivi dejavnosti, ki jo opazijo, tudi na spletu," so še sporočili. Državni javni tožilec Jaime Esparza je, kot smo že poročali, sporočil, da bo za Crusiusa zahteval smrtno kazen. Zvezni tožilec John Bash je ob tem pojasnil, da napad v El Pasu že vodijo kot domači teroristični napad. "To imamo za primer domačega terorizma in z njim bomo naredili, kar delamo s teroristi v tej državi – doletela jih bo hitra in gotova pravica," je dejal.

Oblasti še naprej preiskujejo tudi motiv drugega napada v Daytonu, ki se je zgodil le 13 ur po napadu v El Pasu. Dobro oborožen in na napad dobro pripravljen 24-letni Connor Betts je v manj kot minuti ubil devet ljudi, med njimi svojo sestro, še 27 pa jih je ranil.

Žalovanje za žrtvami napadov. Foto: Reuters
Žalovanje za žrtvami napadov. Foto: Reuters

Pobude po zaostritvi orožarske zakonodaje

Napada sta močno razburkala tudi ameriško politično prizorišče. V nedeljo se je usul plaz zahtev po zaostritvi zakonodaje glede orožja, demokratski predsedniški kandidati pa so Trumpu očitali spodbujanje rasnih napetosti in nasprotovanje spremembam orožarske zakonodaje.

V štiristranskem manifestu, ki naj bi ga napisal 21-letnik in ga objavil na spletni strani, kjer sporočila pogosto objavljajo skrajneži, je med drugim zapisano, da je napad "odgovor na hispansko invazijo na Teksas". Izrazil je tudi podporo napadalcu, ki je marca v Christchurchu na Novi Zelandiji ubil 51 ljudi.

El Paso in Ciudad Juarez skupaj s sosednjim mestom Las Cruces tvorijo veliko mestno dvojezično, dvonarodno mejno območje s približno 2,5 milijona prebivalci. Po napadu so se na družbenih omrežjih pojavila sporočila, da si nekatere žrtve streljanja zaradi neurejenega statusa niso upale poiskati zdravniške pomoči. Ameriški obmejni organi so glede tega sporočili, da ne izvajajo nobenih akcij preverjanja dokumentov v bolnišnicah, družinskih združitvenih centrih ali zavetiščih, so zapisali na Twitterju.

"Tišina je nasilje." Foto: Reuters

Bo Mehika zahtevala izročitev napadalca?
Mehiška vlada je sporočila, da je med 20 mrtvimi sedem mehiških državljanov, med 26 ranjenimi pa najmanj šest. Mehiški minister Marcelo Ebrard, ki bo obiskal El Paso, je v nedeljo sporočil, da Mehika preučuje pravne postopke, na podlagi katerih bi lahko zahtevala izročitev napadalca. "Za Mehiko je terorist," je še dejal in pozval ZDA, naj se jasno izrečejo proti zločinom iz sovraštva.

Ebrard je še dejal, da bo njegovo ministrstvo od ZDA zahtevalo informacije, kako je napadalec prišel do orožja in ali so imele oblasti informacije o tem. Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je glede tega dejal, da bo Mehika poskrbela, da bodo ameriški pristojni odgovarjali, če se bo izkazalo, da so dovolili čezmerno uporabo orožja. "Nismo pristojni, da bi drugim vladam govorili, kaj naj počno, toda v Mehiki obstaja nadzor glede uporabe orožja. V drugih državah pa ni nadzora, orožje se kupuje kot običajen izdelek v trgovini."

ZDA: preiskava nagibov sobotnih napadov